اثربخشی آموزش مهارتهای ارتباطی بین فردی و حل مسیله اجتماعی بر بهبود رفتار سازگارانه و عمکرد تحصیلی دانش آموزان دختر باکم توانی ذهنی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی افراد استثنایی، دوره: 5، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_JPE-5-18_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا فریس آبادی

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه سمنان

معصومه خسروی

استادیار گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه سمنان

پرویز صباحی

استادیار گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه سمنان

چکیده

پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی بین فردی و حل مسیله اجتماعی بر سازگاری اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر با کم توانی ذهنی دوره ابتدایی شهر قم انجام شد. روش این پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون _ پس آزمون _ پیگیری با گروه کنترل بود . نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. نخست از همه مدارس استثنایی موجود، 2 مدرسه به صورت در دسترس انتخاب، سپس 30 نفر از دانش آموزانی که ملاکهای ورود را داشتند، انتخاب گردیدند و در دو گروه آزمایش و گواه قرار داده شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل آزمون هوش وکسلر، مقیاس سازگاری اجتماعی واینلند، فهرست اجتماعی ماتسون، و اجرای برنامه آموزشی مهارتهای ارتباطی بین فردی و حل مسیله اجتماعی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و تک متغیره با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در میانگین سازگاری اجتماعی و پیشرفت تحصیلی (0/05> p) بین گروه کنترل و آزمایش وجود دارد. آموزش مهارتهای ارتباطی موجب کاهش رفتارهای نامناسب دانش آموزان دختر با کم توانی ذهنی و افزایش سازگاری اجتماعی آنها در تمامی خرده آزمونهای سازگاری اجتماعی و نیز بهبود عملکرد تحصیلی آنها شده بود. این برنامه آموزشی بیشترین تاثیر را بر بهبود مهارت های زندگی نشان داد. میتوان نتیجه گرفت که آموزش مهارتهای ارتباطی بین فردی و حل مسیله اجتماعی موجب بهبود سازگاری اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان با کم توانی ذهنی میشود.

کلیدواژه ها

مهارتهای ارتباطی بین فردی، حل مسیله، سازگاری اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، کم توانی ذهنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.