بررسی جنبه حقوقی وضعیت کودکان کار، خیابانی و دستفروش و بی سرپرست

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-3-2_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهراب ماندگار

دانشجوی کارشناس ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد واحد نورآباد ممسنی، ایران

چکیده

این پژوهش به عنوان وضعیت کودکان کار، خیابانی و دستفروش و بی سرپرست با هدف شناخت علل و عوامل موثر در پیدایش وضعیت این کودکان صورت گرفته، کودکان کار بخشی از جامعه انسانیاند که پیش از آنکه دوره رشد جسمی و ذهنی و کودکی آنها تکامل یابد، به دلیل عوامل خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی وارد دنیای کار میشوند. پدیده کودکان خیابانی به عنوان یکی از مشکلات آسیبزای اجتماعی از دیرباز در سراسر جهان وجود داشته و در سالهای اخیر به دلایلی از جمله رشد اقتصادی، جنگ، فقدان ارزشهای سنتی، خشونت خانوادگی و آزار جسمی و روانی افزایش یافته است. یکی از آسیب های جدی که جوامع در حال توسعه از جمله جامعه ایران را تهدید می کند، گسترش روز افزون کودکان خیابانی است که بدلیل گوناگون بخشی یا همه اوقات خود را در خیابان ها سپری می کنند و عمدتآ0 از طریق تکدی، بزهکاری، شغل های کاذب فصلی و ... امرار معاش می کنند. این گونه کودکان اکثرا0 نیز تمایل به رفتارهای مجرمانه، خود تخریب گرایانه همچون مصرف مواد، بی بند و بازیهای جنسی و نظایر آن دارند. فقر، ازهم پاشیدگی خانوادگی، بیماری و فوت والدین، کودک آزاری و مسامحه کاری یا ترک کردن خانواده و عدم رشد اجتماعی عوامل رایجی برای زندگی کودک در خیابان هستند. در این بین گرچه کمک رسانی به این آسیب دیده گان بیشتر به عهده سازمانهای دولتی و نهاد مردمی است ولی تکتک شهروندان نیز میتوانند در حمایت از آنان نقش موثری داشته باشند. یافته های تحقیق نشان می دهد که عواملی از جمله فقر، ناتوانی اقتصادی سرپرست خانواده، زندگی در محله های ناسالم، فقدان الگوهای تربیتی درست در خانواده و مدرسه، طلاق والدین، خشونت و بدرفتاری در خانواده، عدم عاطفه و محبت والدین به فرزندان، اعتیاد والدین، بی سرپرستی، عدم نظارت از سوی دستگاهای مربوطه در بروز این پدیده موثر می باشند. روش مورد استفاده در این مقاله توصیفی – تحلیلی می باشد.

کلیدواژه ها

کودکان کار، خیابانی، دستفروش، آسیب اجتماعی، فقر، اشتغال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.