اصول حاکم بر جاسوسی در مخاصمات مسلحانه بین المللی در معاهدات بین المللی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-3-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 921
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم جعفری

کارشناسی ارشد حقوق بین الملل، دانشگاه پیام نور

چکیده

جاسوسی در معنی کسب اخبار و اطلاعات به صورت پنهانی برای دشمن به کار میرود. با توجه به تعارضات منافع کشورها امروزه مخاصمات مسلحانه به یک امر غیر قابل پیشگیری تبدیل شده است. جاسوسی یکی از ارکان مهم پیروزی در مخاصمات مسلحانه است. به دلیل همین اهمیت است که حقوق بین الملل نه تنها جاسوسی را به رسمیت شناخته است بلکه قواعدی را برای تعریف و تنظیم این پدیده ایجاد نموده است. اکثر قریب به اتفاق معاهدات بین المللی که در این زمینه ایجاد شده اند، ریشه در عرف های بین المللی دارند. معاهدات بین المللی از یک طرف هیچ گونه مسیولیتی برای دولتهایی که جاسوسی کرده اند در نظر نگرفته است و از سویی دیگر جاسوسان را دارای مسیولیت دانسته و قانون سرزمینی که علیه آن جاسوسی نمودهاند را حاکم بر محاکمه وی دانسته است. همچنین معاهدات جاسوسی در سرزمین های بی طرف را رافع بی طرفی دولت های بی طرف ندانسته است. در معاهدات بین المللی، اصل عدم جاسوسی است مگر اینکه ثابت شود که افراد به صورت پنهانی، اخباری را برای دولت دشمن جمع آوری نموده اند.

کلیدواژه ها

مخاصمات مسلحانه، جاسوسی، معاهدات بین المللی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.