بررسی کارایی حذف نیترات به وسیله ی خاک رس قرمز اصلاح شده با EDTA از محلول های آبی در حضور مداخله گرهای آنیونی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علوم پزشکی زانکو، دوره: 18، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_ZANKO-18-57_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 443
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن احرامپوش

استاد، مرکز تحقیقات علوم و فناوری های محیط زیست، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران

محمدتقی قانعیان

دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی ، یزد، ایران

رسول خسروی

عضو کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران

چکیده

چکیده زمینه و هدف: حذف نیترات از محیطهای آبی، توسط یک فرآیند موثر و مقرون به صرفه، امری ضروری میباشد. این مطالعه با هدف بررسی حذف نیترات از محلولهای آبی، توسط یک جاذب جدید در حضور آنیونهای مداخله گر انجام شد.مواد و روشکار: این مطالعه به صورت تجربی و در آزمایشگاه انجام شد. مشخصات جاذب توسط آزمون BET، SEM و FTIR تعیین گردید. اثر متغیر pH و دوز جاذب، مورد بررسی قرار گرفت همچنین اثر تداخل یونی آنیونهای سولفات، فسفات، کلراید و فلوراید بر راندمان حذف نیترات تعیین شد. برای تعیین غلظت نیترات از اسپکتروفتومتر در طول موج 220nm و برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرم افزار Excel استفاده گردید.یافتهها: فرآیند اصلاح جاذب سبب شده است که سطح ویژه ی جاذب از 1/88 m2/g به 2/88 m2/g برسد. تصاویر SEM نشان داد که ناهمواری سطح جاذب پس از فرآیند اصلاح، افزایش یافته است. گروههای عاملی مختلفی بر روی سطح جاذب، توسط آزمون FTIR مشخص شد. بالاترین راندمان حذف نیترات، بدون اثر مداخله گرها در pH برابر با 2 و در دوز 10 g/l برابر با %94/69 به دست آمد همچنین معلوم شد که آنیونهای تک ظرفیتی، اثر مداخله ای بیشتری نسبت به آنیونهای چندظرفیتی بر حذف نیترات توسط جاذب دارند.نتیجه گیری: با توجه به نتایج مشخص میشود که خاک رس اصلاح شده با EDTA می تواند؛ با راندمان نسبتا زیادی نیترات را جذب نماید. غلظت و ظرفیت آنیونهای داخله گر ، نقش مهمی در اثر تداخلی آنها در فرآیند جذب سطحی دارد.

کلیدواژه ها

نیترات، جذب سطحی، تصفیه، خاک رس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.