بررسی وضعیت خدمات مشاوره و مددکاری اجتماعی نیروی انتظامی (مراکز و کلانتری ها)، تحلیل روند سال های 1387 تا 1392

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی طب انتظامی، دوره: 5، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_TEB-5-5_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه عرشی

استادیار، گروه آموزشی مددکاری اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران

محمد سبزی خوشنامی

مربی، گروه آموزشی مددکاری اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران

علیرضا حمیدی فر

مدیرکل مشاوره و مددکاری معاونت اجتماعی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران

منصور فتحی

دانشجوی دکترای مددکاری اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: یکی از راه های کنترل و کاهش آسیب ها و جرایم اجتماعی، ارایه خدمات تخصصی و مشاوره ای به هنگام است که می تواند در ارتقاء سلامت افراد جامعه نیز موثر واقع شود. نیروی انتظامی با راه اندازی مراکز مشاوره و مددکاری اجتماعی در معاونت اجتماعی بستر و زمینه پیشگیری از مسایل اجتماعی و ارایه خدمات به مراجعین را فراهم نموده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت این خدمات مشاوره و مددکاری اجتماعی نیروی انتظامی (در مراکز و کلانتری ها) در دورخ شش ساله (1387-1392) انجام شده است. مواد و روش ها: در این پژوهش با روش توصیفی- طولی، متغیرهای مورد مطالعه یعنی ویزگی های مراجعین، مشکلات آنها و خدمات مراکز مشاوره ناجا و دوایر مددکاری اجتماعی کلانتری ها در طی روند شش ساله مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. داده های این پژوهش از طریق اطلاعات ثبت شده مراجعین در اداره کل مشاوره و مددکاری اجتماعی نیروی انتظامی از کل کشور به دست آمده است. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) در دو حیطه مراکز مشاوره و دوایر مددکاری کلانتری ها مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها: آمارها حاکی از افزایش تعداد مراجعین زن از سال 87 تا سال 92 است. این آمار نشان می دهد که نسبت 1.5 برابری مردان به زنان در سال 87 به نسبت مساوی در سال 92 رسیده است و همچنینمیانگین سنی خدمت گیرندگان بین 28 تا 35 سال است. متاهلین بیشترین درصد ومشکلات خانوادگی بیشترین علت مراجعه را تشکیل می دهند. دریافت خدمات حقوقی و تلفنی روبه افزایش است. حدود نیمی از مراجعین به دلیل اختلافات و مشکلات با بستگان درجه یک، به کلانتری ها مراجعه می نمایند. نتیجه گیری: با توجه به زنانه شدن دریافت خدمات، متاهل بودن اکثر دریافت کنندگان خدمات و در نتیجه وابستگی خانوادگی مراجعین و همچنین بالا بودن آمار مشکلات خانوادگی، تغییر در ساختارهای ارایه خدمات، آموزش متخصصین و وجود تعامل بین سازمان های مرتبط برای ارتقاء کیفیت خدمات، ضروری است و در نتیجه بازبینی، برنامه ریزی و سیاست گذاری متناسب با مراجعین را می طلبد.

کلیدواژه ها

کارکنان وظیفه، اختلالات روانی، فرماندهی انتظامی تهران بزرگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.