ماهیت حقوقی سود سپرده های بانکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جدید در علوم انسانی، دوره: 3، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSR-3-22_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 626
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید روح اله ترابی

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان. ایران

چکیده

یکی از مباحث محوری در منابع بانکی، چگونگی جذب سپرده ها و روش توزیع سود و زیان سپرده های سرمایه گذاری می باشد. در نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران، معمولا سپرده ها تحت عنوان قرض الحسنه و حساب جاری و پس انداز وجود دارند که به این سپرده ها هیچ سودی تعلق نمی گیرد چون بانک تحت عنوان قرض آن ها را پذیرفته است. اما مبنای فقهی پذیرش سپرده های مذکور عنوان وکالت دارد که بانک به وکالت از سپرده گذاران، سپرده های آن ها را به کار می گیرد و سود حاصل را به حساب سپرده گذاران که سپرده کوتاه مدت و بلند مدت دارند و با نرخ مشخص سپرده گذاری شده است واریز می نماید. ولی پرداخت سود نسبتا ثابت و قطعیت یافته نرخ سود علی الحساب اجرای بانکداری بدون ربا را با تردید مواجه ساخته است که به نظر می رسد شفاف سازی قوانین و مقررات نظام بانکی لازم و شبهات عمومی نسبت به بانکداری اسلامی و بدون ربا را باید مرتفع نمود که در این راستا نیاز مبرم به فتاوی فقهای اسلامی و نهایتا تصویب مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان دارد و اطلاع رسانی آن لازم خواهد بود.

کلیدواژه ها

پروژه بانکی، حساب جاری، بانکداری، سپرده بانکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.