بررسی علل تغییرات و تفاوت کیفیت آب چشمه ها (مطالعه موردی: چشمه های کانی میران و خانمه کن حوزه آبخیز قزلچه سو)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین همایش ملی انرژی،محیط زیست،کشاورزی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: EPCM03_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 502
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرکو ابراهیمی محمدی

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان

چکیده

آب شیرین یکی از اجزای حیاتی برای بقاء بر روی زمین جهت رفع نیازهای شرب، سلامتی، تولید غذا و تداوم اکوسیستم است. اطلاع از تغییرات کیفیت آب چشمه ها زمینه مدیریت بهتر و استفاده صحیح تر از آن ها را فراهم می کند. استان کردستان به دلیل کوهستانی بودن دارای چشمه های فراوان بوده و این چشمه ها نقش مهمی در زندگی ساکنان از حیث شرب انسان و دام و کشاورزی دارند لذا در این پژوهش با بررسی 15 متغیر کیفیت آب شامل Cl, SO4 HCO3, Anions، Na, Mg, Ca, Na%, K, Cations، SAR، PH، TH، TDS و EC که توسط وزارت نیرو در یک دوره 16 ساله از سال 1377 تا 1392 در ابتدای خرداد ماه و مهر ماه هر سال برداشت شده است، تغییرات آب دو چشمه کانی میران و خانمه کن در حوزه آبخیز قزلچه سو مریوان در غرب استان کردستان و علل تفاوت کیفیت آب آنها مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاکی از یکسان بودن مقادیر میانگین Cl، NO3، Mg، Na، PHو SAR چشمه های کانی میران و خانمه کن بوده اما مقادیر میانگین SO4، HCO3، K، Ca، Anions، Cations، TDS، TH و EC چشمه خانمه کن بیشتر از چشمه کانی میران می باشد. انحراف معیار تمامی متغیرهای مورد بررسی در چشمه خانمه کن بسیار بیشتر از چشمه کانی میران بود. نتایج همچنین دلالت بر تفاوت معنی دار آماری بین برخی از متغیرهای کیفیت آب این دو چشمه از جمله SO4 با sig=0.001، HCO3 با sig=0.033، Anions با sig=0.001، Cations با sig=0.018، TDS با sig=0.033، EC با sig=0.033 دارد.

کلیدواژه ها

آنیون ها، تغییرات فصلی، سازند زمین شناسی، کاتیون ها، مریوان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.