تحولات روابط بین الملل پس از پایان جنگ سرد و تغییر در تقسیم بندی جهان (جهان اول،دوم و سوم)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس ملی رویکردهای نوین علوم انسانی در قرن 21
  • کد COI اختصاصی: NAHC01_470
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم کرم زادی

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور

چکیده

پس از جنگ جهانی دوم در اثر رقابت های بین المللی و تغییر بازیگران اصلی تاثیرگذار، همچنین تحولات رخ داده، درسطح نظری کشورهای جهان به سه دسته تقسیم شدند که هر کدام ویژگی خاصی داشتند؛ جهان اول، نظام کشورهایپیشرفته غربی بر مدار ایالاتمتحده آمریکا، جهان دوم، اتحاد جماهیر شوروی و اقمار آن، جهان سوم در بردارنده بقیهکشورهای جهان که عموما تازه استقلال یافته یا کشورهای توسعه نیافته ای بودند که از جهان اول و دوم متفاوت بودند ومیراث غربی نداشتند. بسیاری از رهبران جهان سومی از این مفهوم برای تمایز و عدم تعهد خود نسبت به دو بلوکقدرت استفاده کردند. اما به مرور در زمان جنگ سرد، معنای اقتصادی و اجتماعی نیز به خود گرفت و بیانگرتوسعه نیافتگی شد. در این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این پرسش هستیم که با فروپاشی اتحاد شوروی و در نتیجهجهان دوم، همچنین بروز تفاوت های زیاد در موقعیت و شرایط کشورهای جهان سوم، آیا تقسیم بندی سه جهانی کاراییخود را از دست داده است فرضیه ما این است که امروزه جهان اول و سوم کماکان وجود دارند و جهان دوم به جهاناخیر ملحق شده اند. در نتیجه با وجود انتقادات و برخی ناهمخوانی های ظاهری، اصطلاح جهان سوم همراه با مفاهیمدیگر نظیر کشورهای در حال توسعه و جنوب در مورد کشورهای زیادی به کار می رود که به رغم جمعیت گسترده (بیشاز دوسوم جمعیت جهان) تاثیرگذاری چندانی در مسایل جهانی ندارند و نسبت به کشورهای توسعه یافته وضعیتاقتصادی، اجتماعی ضعیف تری داشته و مشکلات بسیاری در ساختار سیاسی دارند. در این پژوهش از اسناد سازمان هایبین المللی و منابع کتابخانه ای با روش توصیفی- تحلیلی برای بررسی موضوع استفاده کرده ایم.

کلیدواژه ها

جهان اول، دوم و سوم، جنگ سرد، توسعه، جهانی شدن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.