بررسی رابطه بین ابعاد رضایت شغلی با سلامت روان در معلمان زن دوره ابتدایی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: اولین همایش ملی زنان،بازآفرینی شهری و توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: WOMENURSD01_059
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 662
نویسندگان
استادیار، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، گروه مدیریت آموزشی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران.
کارشناس ارشد ، گروه مهندسی صنایع، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده
مقاله حاضر به بررسی رابطه بین سلامت روان و خرده مقیاس های رضایت شغلی (نوع کار، سرپرست، همکاران، فرصتهای ارتقاء، پرداختها) پرداخته است. از نظر هدف، از نوع تحقیقات همبستگی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی می باشد. نمونه آماری پژوهش شامل 286 نفر از معلمان زن دورهی ابتدایی مدارس دولتی و غیر دولتی ناحیه 3 شهر کرمانشاه بود که بر اساس فرمول تعیین حجم در جامعه مشخص و با روش نمونه گیری در دسترس از جامعه ی آماری انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی (GHQ) گلدبرگ و هیلر (1979) با چهار خرده مقیاس علایم جسمانی2 ، علایم اضطرابی و اختلال خواب3 ، کارکرد اجتماعی4 ، علایم افسردگی5 که از 0 تا 3 نمره گذاری شده بود و نیز پرسشنامه پرسشنامه رضایت شغلی((JDI،اسمیت،کندال و هیولین (1969) بود که از 1 تا 5 نمره گذاری شده و پنج بعد نوع کار، سرپرست، همکاران، فرصت های ارتقاء، پرداخت را می سنجید. پایایی پرسشنامه رضایت شغلی با آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 0/94 و برای مولفه های شغل، سرپرست، همکاران، فرصتهای ارتقاء و پرداخت به ترتیب 0/89،0/89، 0/84، 0/94، 0/87 بدست آمد و در پرسشنامه سلامت عمومی برای کل پرسشنامه 0/93 و در هریک از مولفه های علایم جسمانی، اضطراب، کارکرد اجتماعی و افسردگی به ترتیب 0/81، 0/85، 0/72، 0/89 بدست آمد. روش های آماری تحلیل داده ها شامل تحلیل رگرسیون خطی می باشد. نتایج نشان داد که رابطه بین متغیرهای سلامت روان و خرده مقیاس های رضایت شغلی شامل نوع کار، سرپرست، فرصتهای ارتقاء، بصورت معناداری واریانس متغیر ملاک سلامت عمومی معلمان زن را تبیین می کنند. ضمنا متغیرهای رابطه همکاران و میزان پرداخت ها با سلامت روان، از نظر آماری معنادار نبود.کلیدواژه ها
رضایت شغلی، سلامت روان، سلامت عمومیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.