نقش زن در ادبیات عرب معاصر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش ملی زنان،بازآفرینی شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: WOMENURSD01_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3092
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا رضایی

استادیار رشته زبان و ادبیات عرب،هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ،کرمانشاه ،ایران

مهشید رضایی ستاری

گروه حقوق ، واحد کرمانشاه ، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

یکی از مباحث مهم ادبیات معاصر جهان ، توجه به زن و جایگاه وی در جامعه و خانواده است . زنان ،کشور های عربی در قرن نوزدهم واوایل قرن بیستم میلادی از نظر برخورداری از حقوق اجتماعی جایگاه مناسبی نداشتند . زن یکی از موضوعات مهم شعری شاعران عرب بوده است که از دوران جاهلی تا عصر حاضر در سروده های آنها ، خودنمایی می کند . اکثر سرایندگان شعر کهن به زن که عنصری مهم در جامعه است با نگاهی سطحی نگریسته اند اما شاعران معاصر عرب با نگاهی نو و متفاوت با دید گذشتگان و همگام با سایر روشن فکران برای دفاع از حقوق فردی و اجتماعی زن در جوامع عربی کوشیده اند واز شعر به عنوان ابزاری تاثیر گذار و همه گیر بهره برده اند ، پس با این تفاسیر زن و موضوعاتی مانند اعطای آزادی به او و لزوم علم آموزی این قشر از مهمترین دورنمایه های شعر نوین عربی قرار گرفته و شاعر در شعرش به توصیف ویژگی های جسمانی زن نمی پردازد و زن را عنصر نجات دهنده ، حیات بخش ، سازنده و پرورش دهنده بیان می کند که به نوعی ، مفهوم حاصلخیزی و بالندگی را یادآوری می کند که از تعابیر اسطوره ای زن از دیگر فرهنگ ها و تمدن های گذشته سر چشمه می گیرد .این مقاله به این پرسش می پردازد که زن به صورت یک فرد مستقل و به عنوان همسر در ادبیات معاصر عرب از چه جایگاه و منزلتی برخوردار بوده است و با طرح موضوعاتی پیرامون حقوق زنان، و بررسی شعر چند شاعر نامدار عرب این موضوع را مورد بحث و تحلیل قرار می دهیم .

کلیدواژه ها

زن – همسر (زوجه) – حقوق زنان – عاطفه – شعر معاصر عربی – شعر اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.