تاثیر فعالیت هوازی در آب و خشکی برروی بتا اندورفین پلاسما و آستانه ادراک درد دختران والیبالیست

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پژوهش های کاربردی در والیبال
  • کد COI اختصاصی: VOLLEYBALL01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 460
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه رنگرزطباطبایی

کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، محسن ثالثی دانشیارگروه فیزیولوژی ورزشی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شیراز

تهمینه کمالی سروستانی

دانشیار گروه فیزیوتراپی دانشکده علوم توان بخشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

چکیده

فعالیت ورزشی با تلییر در میزان مصرف انرژی باعث کنش دستگاه های مختلب بدن از جمله سیستم عصبی- هورمونی و غدد درون ریز می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر فعالیت هوازی در آب و خشکی بروی میزان بتااندورفین و آستانه دردورزشکاران می باشد.مواد و روش ها: 17 دختر والیبالیست (با حداقل سه سال سابقه فعالیت مداوم و میانگین سنی 4/12±27/5 سال، وزن5/29±61/44 کیلوگرم و قد 4/86±170/59 سانتی متر)، بصورت داوطلبانه در این تحقیات شرکت کردند. آستانه درد ونمونه گیری خونی از سیاهرگ بازویی قبل، بلافاصله و 30 دقیقه پا از فعالیت هوازی طی دو جلسه در محیط آب و خشکی،اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از روش آماری اندازه گیری های مکرر استفاده شد. همشنین جهت مقایسه سطح بتا LSD، و برای تعیین جفت مقایسه ها از آزمون تعقیبی (Repeated measurement) اندورفین و آستانه درد در دو محیط آب و خشکی برای مراحل بلافاصله پا از آزمون و پیگیری، پا از محاسبه نمراتاستفاده شد. (paired t test) افزوده، از آزمون تی همبسته یافته ها: طبق نتایج بدست آمده بین میزان بتا اندورفین و آستانه ادراک درد، قبل و بعد از فعالیت ورزشی تفاوت معنی داروجود داشت، بطوری که فعالیت هوازی منجر به افزایش معنادار بتا اندورفین و نیز آستانه ادراک درد در هر دو محیط شد.میزان بتا اندورفین خون دختران ورزشکار پا از فعالیت هوازی در آب، در مقایسه با خشکی به طور معناداری کمتر بود. اینتفاوت به طورمعناداری 30 دقیقه پس از فعالیت نیز مشاهده شد. علاوه براین، بین آستانه ادراک درد در شرایط پا از فعالیتهوازی درآب، با شرایط مشابه در خشکی تفاوت معناداری وجود نداشت. در مرحله 30 دقیقه پا از فعالیت نیز در مقایسهتمرین هوازی در موقعیت های مختلب نیز تفاوت معناداری در آستانه ادراک درد مشاهده نشد.نتیجه گیرین فعالیت هوازی در هر دو محیط آب و خشکی منجر به افزایش بتااندورفین و آستانه درد می شود. بنظر می رسد،تغییرات در آستانه درد ناشی از فعالیت هوازی، مستقل از محیط فعالیت است، اما در مورد تغییرات بتا اندورفین ناشی ازتمرین، اثرات محیط معنادار است.

کلیدواژه ها

بتا اندورفین، آستانه ادراک درد، فعالیت هوازی، خشکی و آب، ورزشکاران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.