مطالعه عددی خصوصیات هیدرولیکی جریان در سرریزهای قوسی داخل مخزن

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوازدهمین سمپوزیوم پیشرفت های علوم و تکنولوژی کمیسیون چهارم:سرزمین پایدار یافته های نوین در مهندسی عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCCESDR04_176
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 431
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن لمترمحمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران- سازه های هیدرولیکی- دانشگاه آزاد رودهن

بابک امین نژاد

استادیار و عضو هییت علمی – دانشکده فنی و مهندسی- دانشگاه آزاد رودهن

حسن احمدی

استادیار و عضو هییت علمی – دانشکده فنی و مهندسی- دانشگاه آزاد رودهن

چکیده

سرریزها نقش تعیین کنندهای در ایمنی سدها بر عهده دارند، بگونه ای که کارشناسان برای به حداقل رساندن تلفات جانی و مالی ناشی از شکست سدها، مجبور به انتخاب سیلاب های با دوره بازگشت بالا، به عنوان سیلاب طراحی سرریزها هستند. افزایش ظرفیت سرریز از طریق افزایش عرض آن، همواره میسر نمیباشد. لذا یکی از راههای افزایش ظرفیت آبگذری سرریزها، استفاده از سرریزهای کنگرهای، قوسی و کلید پیانویی است. این نوع سرریزها از طریق افزایش طول موثر تاج در یک عرض مشخص، در مقایسه با سرریزهای مستقیم دبی بیشتری را برای یک بار هیدرولیکی یکسان از خود عبور میدهند. در این تحقیق پارمترهای موثر بر ضریب آبگذری سرریزهای قوسی از زاویه قوس، ارتفاع جریان روی سرریز و عرض قوس مورد بررسی قرار گرفته است. برای مدلسازی از نرم افزار فلوتریدی استفاده شده است.نتایجی حاصل از این تحقیق نشان میدهد که پارامترهای زاویه قوس، ارتفاع جریان روی سرریز و عرض کانال تاثیر بسزایی در ضریب آبگذری دارند. به این صورت که در حالت کلی با افزایش عرض کانال ضریب آبگذری افزایش مییابد، منتهی شدت این افزایش بسیار متاثر از سایر پارامترها می باشد. همچنین به ازای افزایش ارتفاع جریان روی سرریز ضریب آبگذری به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.همچنین نتایج نشان میدهد که روند تغییرات ضریب آبگذری با افزایش پارامتر دارای رفتار دوگانه ای میباشد. بطوریکه این روند به ازای تغییرات پارامترهای دیگر میتواند کاهشی یا افزایشی باشد. از اثرات پارامتر ، اثر گذاری مستقیم بر شدت تداخل در کانال پایین دست و بهبود جهتگیری خطوط جریان میباشد.

کلیدواژه ها

سرریز قوسی در مخزن، مطالعه عددی، خصوصیات هیدرولیکی، Flow 3D

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.