مکانیابی تصفیه خانه فاضلاب با استفاده از تکنیک TOPSIS و تصمیم گیری چند متغیره بر پایه ملاحظات پدافند غیر عامل(مطالعه موردی: شهر مشهد)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوازدهمین سمپوزیوم پیشرفت های علوم و تکنولوژی کمیسیون چهارم:سرزمین پایدار یافته های نوین در مهندسی عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCCESDR04_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 695
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر آدینی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران آب و فاضلاب موسسه آموزش عالی خاوران

کیوان بینا

استادیار گروه عمران موسسه آموزش عالی خاوران

مهدی امیری دلویی

مربی گروه عمران موسسه آموزش عالی خاوران

چکیده

امروزه اصول و مبانی پدافند غیر عامل پیش از احداث و بهره برداری از سازه ها با کاربریهای مختلف به دلیل پیشرفت تهدیدات نظامی و غیر نظامی (مخاطرات طبیعی و غیر طبیعی) مد نظر میباشد. اعمال اصول و ملاحظات پدافند غیر عامل در حوزه انتخاب محل استقرار اماکن حیاتی نظیر تصفیه خانه فاضلاب از پیچیده گی خاصی برخوردار است. در این راستا، از معیارهای مختلفی به منظور ایجاد تصمیم بهینه استفاده میشود. در این مقاله، هدف تعیین برترین مکان احداث تصفیهخانه فاضلاب بر اساس اصول و معیارهای پدافند غیر عامل در شهر مشهد میباشد. از اینرو 22 معیار معرفی و توسط پرسشنامه ارزیابی میشود. انتخاب، سطح بندی، اعطاء امتیاز و تعیین اوزان معیارها بر اساس نظر 15 کارشناس متخصص به امور مکانیابی و دفاع غیر عامل انجام میشود. تکنیک TOPSIS جهت تجزیه و تحلیل معیارها مورد استفاده قرار میگیرد. بدین منظور چهار سناریو به ترتیب در غرب مشهد و طبرسی شمالی و علاوه بر این دو تصفیه خانه موجود سیدی و طرق اتخاذ شد. هر کدام از این پیشنهادات دارای امتیاز متفاوت در معیارهای مختلف است که تصمیمگیری را در شرایط معمول دچار مشکل میکند. از این جهت، مدل TOPSIS جهت ارزیابی سناریوهای مختلف بر اساس ارزش و اوزان مکان، مورد استفاده قرار گرفت و در بین آنها سناریو برتر معرفی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که سناریو طبرسی شمالی با ضریب ترجیح 0.7گزینه برتر و سناریو غربی با ضریب ترجیح 0.31 در بدترین شرایط قرار دارند و به ترتیب سناریو طرق و سیدی دارای ضریب 0.54 و 0.35 بر پایه میانگین امتیازات کارشناسان خبره پدافند غیر عامل هستند.

کلیدواژه ها

مکانیابی، تصمیم گیری چند معیاره، TOPSIS، پدافند غیرعامل، تصفیه خانه فاضلاب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.