عوامل موثر بر اعتماد مشتری در موفقیت تجارت الکترونیک
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: کنفرانس مدیریت و علوم رفتاری
- کد COI اختصاصی: MBSCONF01_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1133
نویسندگان
دانشجوی دانشکده پیراپزشکی کمیته تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
دانشجوی دانشکده پیراپزشکی کمیته تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
چکیده
ظهور فناوری اطلاعات و ارتباطات جدید از قبیل فناوری ارتباطات از راه دور، شرکت ها، افراد و سازمان ها را قادر می سازد تا به کسب و کار و تجارت الکترونیکی مبادرت ورزند. این سازمان ها، فرصت هایی را فراهم می کنند تا منابع و مهارت هایی را که به تنهایی توسط افراد آن سازمان، قابل دستیابی نیستند از طریق منابع بیرون سازمان در دسترس قرار گیرند و طبق تعریف، انجام الکترونیکی کسب و کار است که فرصت ها و مزیت های فراوانی را در اختیار شرکت ها، دولت ها، و هم مصرف کنندگان می گذارد.امروزه، جهانی شدن،کوتاه شدن چرخه عمر محصول، مشتری گرایی و غیره، محیط سنتی کسب و کار را به یک محیط پویاتر تبدیل کرده است از این رو شکل های سنتی کسب و کار نمی تواند به خوبی جوابگو باشد و شکل های جدید تجارت، مانند کسب و کار الکترونیکی متداولتر شده است.در یک تعریف ساده، تجارت الکترونیکی را میتوان انجام هرگونه امور تجاری و بازرگانی به صورت online و از طریق شبکه جهانی اینترنت بیان کرد.این تکنیک در سال های اخیر در بستر internet رشد فزایندهای داشته است که این امر میتواند شامل خرید و فروش عمده یا خرده کالاهای فیزیکی و غیر فیزیکی نظیر اتومبیل و یا نرم افزارهای کامپیوتری ، ارایهی سرویسهای مختلف به مشتریان (نظیر مشاوره های پزشکی یا حقوقی) و دیگر موارد تجاری (همچون تبادل کالا به کالا و راه اندازی مناقضات و مزایدات) باشد. هدف از به کار گیری تجارت الکترونیکی، گسترش روشهای قدیمی تجارت نیست، بلکه ارایهی روش جدید در انجام امور بازرگانی محسوب میشود. به واسطه ی این روش جدید جوانان قادرند که محصولات و خدمات خود را به شکل تمام وقت به تمام خریداران در سراسر جهان مستقل از مرزهای جغرافیایی و ملیت ها عرضه کنند. بسیاری از مردم تجارت الکترونیکی را منحصر به خرید و فروش از طریق شبکه ی اینترنت میدانند، در حالی که این امر فقط بخش کوچکی از تجارت الکترونیک را تشکیل میدهد و این مفهوم اکنون گستره ی وسیعی از جنبه های مختلف تجاری و اقتصادی را در برگرفته است. به سادگی میتوان هر گونه تراکنش مالی، تجاری بین موسسات و افراد مختلف را در حیطه ی تجارت الکترونیک گنجاند. به عبارتی امروزه رقابت شرکت ها بشدت به استفاده اثر بخش فناوری های اطلاعات و ارتباطات بستگی دارد. اکنون مدارک زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه شرکتهای اروپایی به میزان قابل توجهی، زیر ساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات و اتصال به اینترنت خود را بهبود داده اند. بمنظور کسب منافع سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و ارتباطات، شرکت ها نیاز دارند که گام هایی فراتر از صرفا دیجیتالی شدن بردارند. آنها هم باید مهارت ها کارکنان و هم کارفرمایان را ارتقا دهند و هم فناوری های اطلاعات و ارتباطات را وارد فرایندهای کسب و کارشان کنند. اکنون، تمرکز روی تغییر از مبادلات تجارت الکترونیکی به انجام الکترونیکی کسب و کار است. تاکید روی استفاده اثربخش از فناوری های اطلاعات و ارتباطات در طول زنجیره ارزش با واژه کسب و کار الکترونیکی منعکس می شودکلیدواژه ها
کسب و کار تجارت الکترونیکی، تجارت الکترونیکی،اعتماداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.