حقوق زن در دادخواهی قضایی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نخستین کنگره بین المللی حقوق ایران با رویکرد حقوق شهروند
  • کد COI اختصاصی: LAWICONF01_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 518
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدیونس نورانی مقدم

استادیار گروه حقوق دانشگاه بوعلی سینا همدان

صابر احمدی

کارشناس ارشد حقوق خصوصی دانشگاه بوعلی سینا همدان عضو هییت علمی گروه حقوق جامعه بین المللی توسعه ارتباطاتی بین دانشگاهی(ISCDBU)

چکیده

حقوق زن، مبحثی مهم با گستره وسیع شامل حقوق خصوصی و عمومی زنان است. حقوق زن در حوزه خصوصی ناظر به موضوعاتی چون ازدواج، طلاق و نفقه و حسن معاشرت و نشوز و تمکین و حضانت فرزند اوست. در دین مبین اسلام نیز این حقوق مورد توجه قرار گرفته است. با شناخت صحیح و اجراى این حقوق، مى توان ضمن دسترسی به عدالت و دادخواهی قضایی زن، به برخى از شبهات مطرح در این زمینه پاسخ داد. عدالت قضایی از بزرگترین اهداف هر نظام قضایی است تا در سایه آن عدالت کیفری به خوبی اجرا شده، دادگستری صورت پذیرد. در توضیح مفهوم عدالت و دادخواهی قضایی می توان گفت عدالت قضایی به معنای رایج، جرم انگاری هر آن چیزی است که پس از ارتکاب جرم یا تضییع حق، مانع اجرای عدالت باشد که در یک مفهوم موسع به معنای پیگیری عدالت در تمامی مراحل تقنین، قضاوت و اجرا از تعقیب و رسیدگی و قضاوت، تا صدور و اجرای حکم می شود. این معنا از اصول 19،20، 34، 35، 36 و 37 قانون اساسی استنباط می شود. در راستای اجرای قوانین موجود در این زمینه، می توان به بررسی مواد 53 و 54 قانون حمایت از خانواده مصوب 1391 در مورد نفقه و حضانت و موادی از قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1393 در باب مهریه و مواد 1103 و 1108 ق.م. در باب تمکین و مواد 1119 و1130 ق.م. در مورد درخواست طلاق از سوی زوجه پرداخت. در این مقاله مفهوم عدالت قضایی در معنای موسع به معنی ((رعایت عدالت در قانون گذاری، قضاوت و اجرای قانون)) درنظر گرفته شده است که با تاکید بر رویکرد حقوقی، به بررسی دسترسی به عدالت قضایی در حوزه حقوق خانواده خواهد پرداخت.

کلیدواژه ها

عدالت قضایی، حقوق زن، طلاق، نفقه، تمکین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.