ارزیابی بیابان زایی با معیار فرسایش بادی براساس روش فایو یونپ درمنطقه علا سمنان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی فرسایش بادی و طوفان های گرد و غبار
  • کد COI اختصاصی: ISADMC04_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 593
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم نظری

دانشجوی کارشناسی ارشد بیابانزدایی، دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان

شیما نیکو

استادیار، دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان

چکیده

فعالیت زیاد باد و به دنبال آن فرسایش بادی تحت تاثیر عواملی چون وضعیت خاص توپوگرافی، اقلیم و پوشش محافظ اندک سطح خاک، در منطقه علا، شهر سمنان و روستاهای اطراف آن را در معرض پیامدهای نامطلوب بیابان زایی منتج از فرسایش بادی قرار داده است. با توجه به اینکه کنترل این پدیده بدون شناخت کامل، ارزیابی شدت و مشخص کردن عوامل آن امکان پذیر نیست، در پژوهش حاضر، وضعیت و شدت بیابان زایی با تاکید بر فرسایش بادی در منطقه علا در جنوب سمنان با استفاده از روش فایو- پونپ و بر اساس جنبه های وضعیت موجود با عواملی چون درصد خاک از دست رفته، عمق خاک و درصد مساحت پوشیده شده از سطح خاک توسط سنگ و سنگریزه؛ جنبه سرعت با عواملی چون حجم خاک تلف شده و درصد کاهش بیومس؛ و جنبه استعداد بالقوه با عواملی چون میانگین سرعت باد در ارتفاع دو متری و حساسیت گروه های بافت خاکی به فرسایش بادی، بر اساس جداول این روش ارزیابی شد. بر اساس نتایج، 54/19% منطقه مورد مطالعه، در کلاس متوسط و حدود 46/80% از آن، در کلاس شدید قرار دارد. در بین واحدهای کاری منطقه، بیشترین شدت فرسایش بادی مربوط به واحدکاری کلوتک با امتیاز 6/32 و بیابان زایی شدید، و کمترین شدت مربوط به مناطق مسکونی- صنعتی با امتیاز 7/20 و بیابان زایی متوسط است.

کلیدواژه ها

بیابان زایی؛ روش فایو یونپ؛ علا؛ فرسایش بادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.