بررسی فقهی حقوقی ازدواج سفید
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: دومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
- کد COI اختصاصی: IICMO04_013
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 3033
نویسندگان
دانشجوی کارشناس ارشد حوزه علمیه قم
چکیده
عواملی از جمله شهر نشینی و گسترش ارتباطات ناصحیح ، موجب شیوع پدیده ای به نام هم باشی یا ازدواج سفید شده است .اگر چه شیوع هم باشی به عنوان یک مساله ی نو پدید اجتماعی مطرح است اما اصل آن همگام با وجود آدمی قدمت دارد .ازدواج سفید در اصطلاح به هم زیستی بین زن و مرد نا محرم و انجام رفتارهای زنا شویی بدون ثبت رسمی در محاکم قانونی اطلاق می شود. سوال این است که هم باشی به عنوان رفتاری رو به شیوع از منظر فقه چه حکمی دارد آثار و پیامدهای این رفتار چیست عوامل رواج این پدیده و راهکار های آن کدام است .چنانچه هم باشی همراه با قصد و لفظ باشد ،غالبا ما بقی شرایط صحت نکاح مانند اذن ولی و ذکر مهر و مدت در نکاح منقطع مفقود است و چنانچه بدون لفظ باشد حتی اگر سایر شرایط موجود و موانع مفقود باشد منطبق بر نکاح معاطاتی است ؛در حالی که هیچ فقیه نامداری قایل به صحت نکاح معاطاتی نیست . و چنانچه اساسا قصد نکاح نباشد که عمده مصادیق هم باشی از این نوع است ،طبق قاعده العقود تابعه للقصود نکاح باطل است. علاوه بر فقه ،قانون نیز این هم پاشی را به رسمیت نمی شناسد و حتی آن را عملی مجرمانه دانسته که چنانچه در محاکم قانونی به اثبات برسد موجب کیفر و لزوم جبران خسارت است .هم باشی از منظر اخلاق و جامعه مدنی نیز امری ناپسند تلقی می شود . عواملی مختلف از جمله ازدواج دیر هنگام ، شبکه های اجتماعی و ترویج سبک زندگی غربی زمینه ساز آن شده است. ازدواج سفیدپیامدهای سوء اجتماعی ،حقوقی،اخلاقی و شرعی در پی دارد که با افزایش آگاهی ،نظارت و کنترل ، دور اندیشی ، فراهم سازی مقدمات ازدواج بهنگام و بومی سازی تحصیلات عالی می توان جلوی شیوع این پدیده را گرفتکلیدواژه ها
ازدواج سفید، هم باشی ،نکاح ، متعهمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.