بررسی آرا و نظرات اندیشمندان قدیم و معاصر در مورد ذوالقرنین با تاکید بر موافقان و مخالفان نظریه ابوالکلام آزاد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
  • کد COI اختصاصی: IICMO04_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 745
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمدرضا آقاخانی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران

چکیده

یکی از موضوعات مهم و مناقشه برانگیز در تفسیر قرآن، شناسایی ذوالقرنین است. مفسران مسلمان از دیرباز در این باره به بحث پرداخته، و ویژگی های مذکور در قرآن کریم برای ذوالقرنین را با چندین مصداق متمایز منطبق نمودهاند. از جمله، گروهی ذوالقرنین را از پادشاهان قبیله حمیر در یمن، و سدی را نیز که بنایش در قرآن کریم به وی منسوب شده است، همان سد مشهور مارب دانسته اند. گروهی نیز بر این باورند که ذوالقرنین همان اسکندر مقدونی است. گروهی نیز، او را همان کورش کبیر، پادشاه هخامنشی میدانند. فرضیه اخیر، نخستین بار توسط ابوالکلام آزاد و در تفسیر وی ترجمان القرآن مطرح گردیده است. وی در تفسیر خویش کوشیده است با مطالعه ای انتقادی، نخست یکایک فرضیات پیشین را نقض، و آن گاه به شیوه ای تحلیل گرایانه نقل های قرآن در باره ذوالقرنین را با شواهد باستان شناسانه، تاریخی، زبان شناسانه و جغرافیایی تطبیق دهد و از دیدگاه خویش دفاع نماید. در این پژوهش آرا و نظرات مختلف را بررسی خواهیم کرد و موافقان و مخالفان ابوالکلام آزاد را برخواهیم شمرد.

کلیدواژه ها

قرآن، ذوالقرنین، اسکندر مقدونی، کورش کبیر، ابوالکلام آزاد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.