بررسی فقهی و حقوقی ارتداد در اسلام

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی فرهنگ و اندیشه دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCRT03_199
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی طالعزاری

عضو هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحدگرگان

فاطمه حسین آبادی

دانشجو دکتری حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحدگرگان

چکیده

یکی از شبهات حقوقی که تحت عنوان آزادی عقیده و مذهب به نظام اسلامی مطرح می شود جرم تلقی کردن، تغییر مذهب (ارتداد) و مجازات قایل شدن برای مرتد است. سوال اصلی که مطرح است این که مگر نه آن است که آزادی عقیده و مذهب از حقوق طبیعی و اساسی بشر است و قرآن کریم به مثابه قانون اساسی و مهم ترین منبع حقوقی اسلامآن را به رسمیت شناخته است پس چگونه است برای کسی که اسلام را ترک کرده و به مذاهب دیگری روی آورده است کیفرهای شدیدی در نظر گرفته شده است تحقیق حاضر برای پاسخگویی به پرسش اساسی فوق در چهار فصل سازماندهی شده است. در فصل اول به مبانی و مفاهیم کلی ارتداد، اقسام ارتداد و نیز حیطه و قلمرو توهین به مقدسات در نظام حقوقی اسلام پرداخته است. تعریف ضروریات دین و مصادیق آن و نیز ارتباط ارتداد با انکار ضروری دین از جمله موارد تفصیلی در فصل مذکور می باشد.در فصل دوم ارتداد فکری و نظری و این مسیله که آیا طرح شبهات علمی و ابراز شک در مبانی دینی موجب تحقق ارتداد خواهد شد یا خیر مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین نظریات فقهای اسلامی در زمینه رابطه ارتداد فکری و انکار ضروریات دین قید شده است و در فصل سوم به فلسفه جرم انگاری و در فصل چهارم اجرای مجازات ارتداد و توهین به مقدسات پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

ارتداد، جرم انگاری،توهین به مقدسات، نظریات فقهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.