طرح های توسعه ی درونی با تاسی از وقف نامه های مساجد (نمونه ی موردی: مسجدشیخ علی اکبرشاهرود)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوازدهمین سمپوزیوم پیشرفت های علوم و تکنولوژی کمیسیون پنجم:سرزمین پایدار،معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: IARC04_164
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 478
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ارفع

دانشجوی کارشناسی ارشد مرمت میراث معماری دانشگاه علم و صنعت ایران

فاطمه مهدیزاده سراج

دانشیار دانشگاه علم و صنعت ایران

اصغر محمدمرادی

استاد دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

از مراکز اصلی و با اهمیتی که نقش اساسی و بنیادی در انتقال مفاهیم دینی ایفا می کند، بی شک مساجد و اماکن مذهبی را می توان نام برد. آنچه این هنر اصیل را سالیان سال حفظ می کند و موجب بقای بنای تاریخی می شود، مفهومی با نام وقف است. هرچند در بسیاری از موارد در ادوار گذشته، متولی بدون توجه به ارزش تاریخی بنا و در اثر نا آگاهی، اجازه ی الحاقات و حذف هایی به بنا را می دهد که هیچ گونه تناسبی با کالبد و جزییات و مهم تر از این دو، روح مکان تاریخی- مذهبی ندارد. زیرا هنر هنرمند مسلمان در مساجد و به خصوص در تزیینات مساجد و به کار بستن آن ها که یکی از روشهای انتقال مفاهیم دینی به صورت رمز گونه و با ایهام به نمازگزار است به اوج خود می رسد و اماکن مذهبی اینگونه متجلی می شوند و الحاقات بی تناسب و ناهماهنگ در طول عمرشان، از ارزش این بناها به شدت می کاهد و می تواند تهدیدی قابل توجه برایشان به حساب آید. در این مقاله ابندا به شناخت و بررسی اجمالی کالبدی مسجد (تزیینات و رنگ) و تلاش در جهت فهم آن و سپس معرفی الحاق نامناسب انجام شده پرداخته و بعد از بررسی وقف نامه مسجد در جهت چگونگی طراحی الحاقی مناسب با شان آن، برای توسعه ی درونی اش بر حسب شناخت کالبدی و وقف نامه اش طراحی متناسبی انجام خواهد شد که این طراحی شامل ساخت طلبه خانه های ضلع شرقی صحن طبق آنچه شیخ علی اکبر قبل از فوتش در ذهن داشته و در وقف نامه آورده، ولی هیچگاه موفق به ساخت آن نشده است، می شود.

کلیدواژه ها

مسجد شیخ علی اکبر شاهرود، الحاق، تزیینات، معماری اسلامی، توسعه ی درونی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.