مقایسه تطبیقی نمود هندسه ادراکی در معماری مسکن دوره قاجار و معاصر شهرستان ارومیه (مطالعه موردی :خانه های دوره قاجار و معاصر( آپارتمانی) ارومیه)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش بین المللی معماری عمران وشهرسازی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: IACUT03_250
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 439
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه دهقان

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه هنراسلامی تبریز

پریسا هاشم پور

عضو هییت علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

احداث یک خانه در هر منطقه علاوه بر آن که تحت تاثیر خاستگاه های فرهنگی، محیطی، اجتماعی، تاریخی و سیاسی آن منطقه می باشد، پدیده ای فرهنگی محسوب می شود و شکل و سازمان فضایی آن به شدت تحت تاثیر فرهنگی است که به آن تعلق دارد. در کنار عوامل مذکور، تاثیر شیوه زندگی و الگوهای رفتاری ساکنین بر سازماندهی فضایی مسکن بر کسی پوشیده نیست. عدم توجه به انسان، نحوه کار، شیوه زندگی، خواسته ها و تجارب او در طراحی مسکن امروز و روی آوردن به معماری وارداتی، بحران مسکن، پایین آمدن کیفیت زندگی مسکونی، ازبین رفتن حیات، سر زندگی، تحرک، حس تعلق و هویت را به همراه داشته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مطالعاتی در زمینه هندسه ادراکی و تاثیر شیوه زندگی و الگوهای رفتاری ساکنین بر الگوی مسکن و مقایسه تطبیقی نظام شکل گیری این هندسه در خانه های دوره قاجار و امروزی (مسکن آپارتمانی) شهر ارومیه می باشد.روش انجام تحقیق در این پژوهش ترکیبی از روش توصیفی-تحلیلی و روش تفسیری تاریخی است که با مطالعه منابع اسنادی، حضور در بافت تاریخی و معاصر ارومیه، صحبت با ساکنان بافت و مصاحبه با اساتید معماری صورت گرفته است . نتایج حاصل از این پژوهش گویای آن است که در شکل گیری پلان و روابط فضایی در یک خانه در هر زمان ، نحوه رفتار و فعالیت های افراد ساکن خانه بصورت امری محسوس و مهم در شکل گیری این هندسه فضایی موثر می باشد که در نهایت تفاوت هندسه حاصل از رفتار (هندسه ادراکی) در خانه های دو دوره قاجار و معاصر بصورت جداولی بیان گردیده است.

کلیدواژه ها

مسکن، هندسه ادراکی، خانه های دوره قاجار ، خانه های آپارتمانی معاصر،شهرستان ارومیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.