تعیین پارامترهای تجزیه پذیری ماده ی خشک چهار گونه ی لگوم مرتعی کشت شده در شرایط دیم گرگان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی یافته های نوین علوم و تکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: DSCONF04_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 383
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الیاس طلی

دامپزشک،دانشجو کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

نورمحمد تربتی نژاد

استاد گروه تغذیه دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عبدالحکیم توغدری

استادیار گروه تغذیه دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

روح اله مستانی

دانشجوی دکترا فیزیولوژی دام، کارشناس آزمایشگاه تغذیه، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

این پژوهش با هدف تعیین روند تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک چهار گونه گیاهی از خانواده بقولات کشت شده در شرایط دیم گرگان در مرحله گلدهی کامل انجام شد. گونههای گیاهی شامل یونجه یکساله حلزونی Medicago scutellata، خلر معمولی Lathyrus sativus، ماشک گل خوشهای Vicia vilosa Roth و اسپرس علوفه ای Onobrychis viciifolia بودند. برای تعیین تجزیهپذیری از سه راس گوسفند نر نژاد دالاق با وزن زنده حدود 50 کیلوگرم، که دارای فیستولای شکمبهای بودند استفاده شد. در این آزمایش نمونهها به روش کیسههای نایلونی در زمان های صفر،4، 8، 16 ، 24 ، 48 و72 ساعت مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل شده از این آزمایش نشان میدهد که تفاوت گونههای مورد آزمایش تنها در زمان صفر معنی دار بود. با این حال، از لحاظ عددی بیشترین درصد تجزیه پذیری در کلیه زمانهای انکوباسیون، مربوط به گیاه یونجه حلزونی بود و گیاه اسپرس علوفهای کمترین درصد تجزیهپذیری را دارا بود. در بخش سریعتجزیه (a) گیاه یونجه با 33/47 درصد و گیاه اسپرس با 17/73 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار را داشتند. میزان تجزیه پذیری موثر (ED ) گیاه یونجه حلزونی در سرعت عبور %2، %5 و %8 در ساعت بترتیب 67/83، 60/97 و 56/63 درصد بوده که نسبت به نمونههای دیگر بالاتر بود. نتایج نشان داد که با افزایش زمان انکوباسیون میزان تجزیه پذیری افزایش یافت.

کلیدواژه ها

لگوم، اسپرس علوفه ای، یونجه اسکوتلاتا، ماشک گل خوشه ای، خلر معمولی، تجزیه پذیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.