تاثیر تاریخ کاشت و تقسیط نیتروژن بر برخی صفات کیفی علوفه سبز کلزا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی دستاوردهای نوین در زراعت و اصلاح نباتات
  • کد COI اختصاصی: CROPCONF02_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 512
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن مهرنیا

کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدکرج، البرز

محمد نبی ایلکایی

عضو هییت علمی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدکرج، البرز

علی کاشانی

عضو هییت علمی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدکرج، البرز

چکیده

کمبود علوفه در ابتدای فصل بهار از یکسو و خصوصیات مطلوب علوفه کلزا از جمله درصد پروتیین خام مناسب، خوشخوراکی بالا و در نهایت پتانسیل تولید علوفه سبز و خشک بالا باعث شده از این گیاه به عنوان علوفه آینده یاتد شود. انتخاب تاریخ کاشت صحیح برای زراعت کلزا اهمیت بسیاری دارد. تامین عناصر غذایی مورد نیاز کلزا به ویژه نیتروژن یکی از جنبه های مدیریت زراعی جهت رسیدن به حداکثر عملکرد است. به منظور بررسی تاریخ کاشت و تقسیط نیتروژن بر برخی صفات کیفی علوفه سبز کلزا، آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی و با چهار تکرار در مزرعه شخصی واقع در آبیک قزوین در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. در این آزمایش عامل اصلی شامل پنج تاریخ کاشت 15 شهریور، 1 مهر، 15 مهر، 1 آبان و 15 آبان و عامل فرعی شامل میزان مصرف کود نیتروژن (240 کیلوگرم در هکتار) بصورت بدون مصرف کود پیش کاشت و 100 درصد در مرحله شروع رشد مجدد، 25 درصد قبل از کاشت و 59 در صد در مرحله شروع رشد مجدد و 75 درصد قبل از کاشت و 50 درصد در مرحله شروع رشد مجدد بود. صفات مورد بررسی شامل درصد ماده خشک قابل هضم DMD پروتیین خام CP قندهای محلول در آب WSC فیبر قابل حل در شوینده های اسیدی ADF و خاکستر کل ASH بود. نتایج نشان داد تاریخ کشت دوم 1 مهر جهت کشت علوفه سبزکلزا در منطقه آبیک مناسب می باشد. در تمامی صفات مورد بررسی، تاریخ های کاشت آخر به خصوص 15 آبان به دلیل کوتاه بودن طول دوره رویشی و نقصان در اجزاء عملکرد پایین ترین راندمان را به خود اختصاص دادند. به نظر می رسد در شرایط تاریخ کاشت به موقع به دلیل استقرار مناسب بوته ها شرایط برای زمستان گذرانی آنها مطلوب تر بوده و وضعیت مناسب تری نسبت به تاریخ های کاشت بعدی یعنی کاشت با تاخیر دارند . در مورد فاکتور زمان مصرف کود نیتروژن، تیمار BP25RG75 بالاترین راندمان را در صفات ماده خشک قابل هضم و خاکستر کل از خود نشان دادند. به نظر می رسد که مصرف نیتروژن در زمان رشد مجدد و قبل از گلدهی که در همان موقع شاخه های فرعی نیز تولید می شود، باعث تامین بهتر نیتروژن مورد نیاز برای تشکیل شاخه های فرعی و همچنین افزایش صفات کیفی می گردد.

کلیدواژه ها

کلزا، صفات کیفی، نیتروژن و تاریخ کشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.