شهرسازی تاکتیکی؛ رویکردی نوین در عرصه طراحی شهری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران،معماری و شهرسازی ایران معاصر
  • کد COI اختصاصی: CICEAUD01_1210
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2804
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی ساشورپور

استادیار گروه طراحی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زنجان، ایران

بهاره ذوالقدر

کارشناس ارشد طراحی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زنجان، ایران.

چکیده

امروزه توجه به رویکردها و شیوه های نوین در شهرسازی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، دلیل این امر را می توان ناشی از توسعه شهرها و دگرگونی شهرنشینی و نیازهای شهروندان دانست. روند رو به رشد جمعیت و شهرنشینی و بروز مشکلات متعدد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی از یک سو و ناکارآمد بودن شیوه های مدیریت شهری در غالب اجرای پروژه های کم بازده و بلندمدت با هزینه های گزاف از سوی دیگر، در سال های اخیر بیش ازپیش عدم رضایت شهروندان را در پی داشته و موجب گردیده تا در زمینه شهرسازی و مدیریت پروژه های شهری، نیاز به ایده های مدیریتی خلاقانه و کارآمد باقابلیت دستیابی به جلب رضایت شهروندان در مدت زمان کمتر و همچنین با هزینه های پایین تر احساس شود. در سال های اخیر شیوه مداخله نوینی در فضاهای شهری تحت عنوان شهرسازی تاکتیکی مطرح شده است، که هدف اصلی آن پاسخگویی به نیازهای شهروندان در فضای شهری و دستیابی به نتایج و تاثیرهای قابل توجه در شهر در کوتاه ترین زمان ممکن است، این فرآیند غالبا از طریق مداخلات کوچک مقیاس و طراحی و اجرای پروژه های شهری در مقیاس محله ها و واحدهای همسایگی صورت می گیرد. با توجه به آنچه ذکر شد پژوهش حاضر با بررسی رویکرد تاکتیکی، سعی بر آن دارد تا این رویکرد نوین در شهرسازی را به عنوان راه حلی انعطاف پذیر برای گام برداشتن به سوی شیوه های کارآمد مدیریت پروژه های شهری، بیان کند؛ بنابراین در این پژوهش پس از ذکر مسیله موردنظر که موجب می شود تا وجود رویکردهایی همچون شهرسازی تاکتیکی ضروری به نظر آید، به بررسی اجمالی این رویکرد پرداخته و سپس بابیان مراحل اجرایی آن، به بیان ماهیت نوآورانه آن می پردازد؛ تا در زمینه های گوناگون شهری و در بسترهای مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و مورد آزمون قرار گیرد.

کلیدواژه ها

شهرسازی تاکتیکی، پروژه های کم بازده، مداخلات کوچک مقیاس، رویکرد تاکتیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.