محوطه سازی محیط های آموزشی در مدارس ابتدایی با رویکرد معماری پایدار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران،معماری و شهرسازی ایران معاصر
  • کد COI اختصاصی: CICEAUD01_0796
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 767
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا امیر فضلی

کارشناسی ارشد، معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، ایران

فاخته کلانتری

کارشناسی ارشد، معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، ایران

فاطمه بارانی

کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، ایران

صاحبه کرامتی یزدی

کارشناسی ارشد، شهرسازی، دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران

چکیده

در عصر حاضر، مدرسه از مهمترین نهادهای اجتماعی، تربیتی و آموزشی و اصلی ترین رکن تعلیم و تربیت است، لذا به منظور تربیت صحیح دانش آموزان، نیاز به فضاهای آموزشی مناسب احساس می شود. زیبایی ایجاد آرامش و شادابی در مخاطب می کند و آرامش روان و انبساط خاطره زمینه فراگیری را مساعدتر می سازد. به همین دلیل ، مدرسه و کلاس زیبا، برای دانش آموزان از جذابیت و مطلوبیت بیشتری برخوردار است و زمینه را برای حضور فعال و با نشاط کودکان و نوجوانان در محیط تعلیم و تربیت مساعد می نماید هم اکنون آنچه به نظر می رسد این است که اغلب مدارس کشور از امکانات لازم در محوطه سازی بی نصیب هستند. ایجاد الگوی مناسب فضاهای سبز با رویکرد معماری پایدار در حیاط مدرسه متناسب با نیازهای روحی و روانی دانش آموزان می تواند نقش قابل توجهی در سلامتی ذهنی دانش آموزان داشته باشد و از طرف دیگر به رفع خستگی و بهبود سلامتی دانش آموزان و معلمان کمک کند. توجه به نیازهای دانش آموزان، معلمان و مدیران مدرسه در طرح حیاط مدارس ضرورت برنامه ای در هدف با نشاط نمودن فضای باز مدارس قلمداد می گردد. چرا که در صورت برآورده شدن مناسب نیازهای روحی، جسمی و ذهنی دانش آموزان و اجرای صحیح برنامه های آموزشی مسیولین مدرسه، روحیه نشاط و سرزندگی در سرتاسر فضای مدرسه اعم از بیرون و درون، جاری و ساری خواهد شد. در این زمینه توجه به مبانی و رویکردهای طراحی منظر حیاط باز مدارس بسیار با اهمیت است. آگاهی از فرایندها و رویه های جهانی مطرح در برخورد با طراحی و برنامه ریزی برای حیاط باز مدارس از آنجا که معماران و معماران منظر ایرانی را با اهداف، شیوه ها و اصول طراحی منظر در سطح دنیا آشنا می سازد، مواجهه منطقی با موضوع را به سمت و سوی مطلوب رهنمون می سازد. این مقاله به بررسی و تقویت نقش فضای باز در مدارس و همچنین مروری به ابعاد زیبایی شناسانه و اجتماعی فرهنگی طراحی منظر در فضاهای آموزشی پرداخته، و راهکارهای جدید و اجرایی استفاده از مصالح پایدار را با ذکر نمونه های موردی برای با نشاط سازی فضای باز مدارس بخصوص مدارس ابتدایی پیشنهاد می دهد.

کلیدواژه ها

محوطه سازی، محیط های آموزشی، مدارس ابتدایی، رویکرد معماری پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.