سامانه های جمع آوری آب باران، افقی نوین در توسعه پایدار کشاورزی در اراضی شیبدار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی افق های نوین در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AHCONF02_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نکویی مهر

عضو هیات علمی بخش آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران

چکیده

بخش کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان بزرگترین ارکان تولید و اشتغال، نقش مهمی در دسترسی به اهداف توسعه پایدار در کشور ایفا میکند . رشد فزاینده جمعیت و نیاز روزافزون به جایگزینی و توسعه منابع جدید آب و غذا و همچنین دستیابی به خودکفایی در محصولات استراتژیک، از اهداف مهم دولتها به شمار میرود. این تحقیق با هدف معرفی راهکار بکارگیری سامانه های جمع آوری آب باران برای افزایش محصولات باغی در اراضی شیبدار در استان چهارمحال و بختیاری به اجرا در آمده است. برای انجام این تحقیق، پنج تیمار سامانه جمعآوری آب باران شامل: شاهد، سامانه لخت با فیلتر سنگریزهای، سامانه لخت بدون فیلتر سنگریزهای، تیمار عایق با فیلتر سنگریزهای و تیمار عایق بدون فیلتر سنگریزه ای و سه رقم بادام( ربیع، مامایی و شاهرود(21 در 5 تکرار در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به کار برده شد. بر این اساس با استفاده از روشهای ذخیره رطوبت خاک زیر سطحی، اقدام به کاشت نهال بادام در عرصهای با شیب متوسط20 درصد گردید. نتایج نشان داد که در بین ارقام بادام کاشته شده، رقم شاهرود از رشد بهتری برخوردار بوده به طوری که میانگین متغیرهای رویشی در این رقم بیشتر از سایر ارقام می باشد. همچنین مقایسه شاخصهای گیاهی در تیمارهای مختلف نشان داد که این شاخصها در تیمار عایق با فیلتر سنگریزهای از همه بیشتر بوده و افزایش محصول در این تیمار قابل توجه میباشد. بنابراین به کارگیری پوشش عایق در سطوح آبگیر باران، نقش مهمی در استحصال آب در جهت تامین رطوبت مورد نیاز درختان ایفا نموده و موجب افزایش محصولات باغی در اراضی شیبدار و افزایش درآمد کشاورزان میگردد.

کلیدواژه ها

حداکثر استحصال آب باران، باغات دامنه ای، سطح عایق، فیلتر سنگریزه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.