بررسی اثر تنش کم آبی و محلول پاشی سلنیوم بر میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) در ارقام پاییزه کلزا

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش ملی بحران آب در کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: IAUSROCWC01_151
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1824
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا پازکی

عضو هیات علمی و باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر ری

امیرحسین شیرانی راد

عضو هیات علمی اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

داوود حبیبی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

فرزاد پاک نژاد

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش کم آبی و محلول پاشی عنصر سلنیوم برمیزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) ارقام پاییزه کلزا در شهر ری، آزمایشی در سال 1386 به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام پذیرفت که در آن آبیاری در دو سطح شامل آبیاری طبیعی و تنش کم ابی براساس منحنی رطوبتی خاک (زمانی که هدایت الکتریکی خاک به 60 درصد رسید) به عنوان عامل اصلی و ارقام کلزا در 3 سطح شامل: Opera ,Okapi, Zarfamو محلول پاشی سلنیوم در سه سطح شامل: عدم مصرف سلنیوم، مصرف 16gr/ha و مصرف 21gr/ha در مرحله گلدهی گیاه به صورت فاکتوریل به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. اثر آبیاری رقم و محلول پاشی سلنیوم بر میزان فعالیت آنزیم آنتی اسیدان گلوتاتیون پراکسیداز(GPX) در سطح یک درصد معنی دار گردید. مقایسه میانگین اثررقم های مورد آزمون بر میزان فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز نشان داد رقم Zarfam با 25/26 واحد بین المللی بر میلی گرم پروتئین بیشترین و رقم Opera با 17/20 واحد بین المللی بر میلی گرم پروتئین کمترین میزان متوسط فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز را به خود اختصاص داد. مقایسه میانگین اثر سطوح آبیاری بر میزان فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز نشان داد. میزان آن در وضعیت تنش آبی 17/31 و در آبیاری طبیعی یا معمول 5/16 واحد بین المللی بر میلی گرم پروتئین بود. مقایسه میانگین اثر محلول پاشی سلنیوم بر صفت مذکور نشان داد محلول پاشی سلنیوم به میزان 21 گرم در هکتار با 50/27 واحد بین المللی بر میلیگرم پروتئین بیشترین و عدم مصرف سلنیوم با 84/19 واحد بین المللی بر میلیگرم پروتئین کمترین میزان فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز را تولید نمود.

کلیدواژه ها

تنش کم آبی، محلول پاشی، سلنیوم، گلوتاتیون پراکسیداز، کلزا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.