ارزیابی کیفیت آب و تیپ هیدروشیمیایی رودخانه های نکا، تجن و سفید رود از نظر شرب و کشاورزی
- سال انتشار: 1388
- محل انتشار: همایش ملی بحران آب در کشاورزی و منابع طبیعی
- کد COI اختصاصی: IAUSROCWC01_073
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 3320
نویسندگان
دانشگاه بوعلی سینا ، همدان
چکیده
امروزه با توجه به کمبود منابع آب با کیفیت مناسب، ارزیابی پارامترهای کیفی و استفاده متناسب با کیفیت اب از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف این مطالعه ارزیابی کیفیت اب و تعیین هیدروشیمیایی رودخانه های نکا، تجن، سفیدرود به منظور استفاده بهینه از این منابع می باشد. این رودخانه ها از ارتفاعات البرز سرچشمه گرفته پس از گذر از بخشهای کوهپایه ای و پهنه ساحلی صمن عبور از بستر آهکی لار به دریاچه خزر می ریزند. کیفیت اب این رودخانه ها براساس استانداردهای موجود و نیز توسط برخی روشهای گرافیکی از قبیل نمودارهای پایپر، شولر، استیف و ویلکاکس مورد بررسی قرار گرفته است. پارامترهای بکار رفته در این ارزیابی عبارتند از غلظت 6 یون اصلی (SO4، HCO3,CL,Na,Mg,Ca) و پارامترهای TDS ,SAR , Na%, EC . در این مطالعه کیفیت آب رودخانه های مورد مطالعه براساس نمودار ویلکاکس برای مصارف کشاورزی مناسب ارزیابی شد و طبق نمودار شولر برای شرب محدودیتی وجود ندارد. تیپ کیفی آب این رودخانه ها توسط نمودار پایپر از نوع بی کربناته - کلسیمی - منیزیمی معرفی شد و براساس نمودار استیف و شولر عمده ترین یون های مولد سختی آب بی کربنات و کلسیم هستند. در نمودار شولر یون های مهمی که دارای غلظت بیشتری نسبت به دیگر یون ها هستند قابل مشاهده اند؛ که عبارتند از : بی کربنات، کلسیم و منیزیم. این نتیجه با توجه به جنس بستر که بخشی از سازند آهکی لار است، قابل توجیه می باشد. طبق نمودار استیف غلظت آنیون ها بیش از کاتیون ها بوده و بی کربنات در بین آنیون ها و کلسیم در بین کاتیون ها از مقادیر بیشتری برخوردارند. تمامی نمودارها نشان دادند که نمونه ها در ایستگاه مختلف از نظر کیفی مشابه هستند.کلیدواژه ها
پایپر، شولر، استیف، ویلکاکسمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در توسعه پایدار منابع آب
- نشانگرهای مولکولی مشترک در شناسایی مقاومت به بیماریهای مهم گندم
- مقایسه میدانی حشره کش آبامکتین و ترکیبات معدنی در کنترل پروانه برگخوار مرکبات
- مقایسه برخی ویژگیهای خاک در باغات سیب با سنین مختلف در استان آذربایجان غربی
- تحلیل فضایی و زمانی غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در شهر اصفهان
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.