رویکرد کلامی-فلسفی به مساله عینیت صفات و بررسی دیدگاه ملاصدرا و ابن سینا در خصوص آن

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دو فصلنامه تاملات فلسفی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PHM-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 577
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره توازیانی

عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا

چکیده

مسیله صفات در حوزه کلام و فلسفه و در بحث مربوط به خدا از جدی ترین مسایل حوزه الهیات است. این مسیله در دو حوزه ((ربط صفات با ذات خداوندی)) و ((ربط صفات با یکدیگر)) قابل طرح است. یک بار می توان سوال کرد که آیا اساسا خداوند را می تواند وصفی باشد یا نه و یکبار هم می توان سوال کرد که اوصاف چه نسبتی با ذات و با یکدیگر دارند تلاش های کلامی و فلسفی عمدتا در دو نگاه تعطیل و تشکیل سازمان پذیرفته است، وسایل قایل به تعطیل بحث صفات شده و بعضی نیز در مرز تعطیلی و تشبیه همچنان گرفتارند. و آن ها هم که قایل به تشبیه اند گرفتاری شان کم نیست. در این مقاله سعی بر آن است و نشان داده شود چگونه حکیمان ما در تبیین مسایل سه فاز به زحمت افتاده اند و از این میان ملاصدرا و ابن سینا به تیمی هستند که پیش از دیگران به مسیله صفات عنایت داشته اند. ملاصدرا به عینیت مصداقی صفات با ذات و با یکدیگر معتقد است و ابن سینا به چیزی فراتر از این نیت مصداقی اندیشیده است. و در صفات خدا به این نیت مفهومی قایل است. هر یک از این دو نگاه لوازم و توابع می دارد این نوشتار در راستای آن کاهش یافته است و در پایان به این نتیجه رسیده که نه تنهایی نیت مفهومی توجیه خرسند کننده ای از صفات به دست نمی دهد بلکه عینیت مصداقی هم در جای خود، و صورتی دارد.

کلیدواژه ها

صفات،عینیت مصداقی،عینیت مفهومی،خدا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.