شناسایی و تحلیل عوامل کلیدی موثر بر توسعه شهری با رویکرد آینده نگاری مطالعه موردی: کلان شهر کرج

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیا و توسعه فضای شهری، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JGUSD-3-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 673
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا ملک زاده

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مهدی بزاززاده

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشگاه هنر، تهران، ایران

مجتبی رفیعیان

دانشیار شهرسازی،دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

امروزه نگاه متفاوت به آینده باعث شده که انسان هوشمند به دنبال یافتن آینده نباشد، بلکه با بهرهگیری از ابزارهای گوناگون آینده مطلوب خود را بسازد. از سوی دیگر الگوی جدید اسکان بشر، مناطق کلان شهری، بهواسطه ویژگیها و پیچیدگیهای چندوجهی، شرایطی ایجاد نموده که عمدتا معایب اینگونه از سکونتگاهها بر محاسن آن پیشی میگیرد. پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع که یکی از روشهای متداول و مورد پذیرش آیندهنگاری است، با استفاده از نرم افزار میک مک به تحلیل مولفه های توسعه کلان شهر کرج پرداخته است. بدین منظور ابتدا 37 مولفه از میان اسناد فرادست استخراج شده و با استفاده از روش دلفی مدیران، ماتریس اثرات متقاطع مولفهها تشکیل گردیده است. سپس با استفاده از میانگینگیری 15 ماتریس به دست آمده، ماتریس نهایی تشکیل شده و از طریق نرم افزار میکمک نسبت به تحلیل آن اقدام شده است. بر اساس نتایج مدل، کلان شهر کرج سیستمی ناپایدار بوده و ساماندهی محورهای ویژه گردشگری با استفاده از کیفیتهای محیطی و کریدورهای دید و منظر و تا حدودی توسعه مجموعه های کارکردی مختلط پیرامون ایستگاههای مترو و قطار شهری بهعنوان عوامل تنظیمکننده عمل مینمایند. هیچکدام از مولفههای توسعه کرج از نگاه مدیران، به عنوان عامل هدف قابل تعریف نمیباشد. این مسیله نشانگر چندجانبه بودن مسیله توسعه کلان شهر کرج از نگاه مدیران است. توسعه زیرساختهای الکترونیک شهری و ایمن سازی شهر در مقابل حوادث غیرمترقبه دروضعیت بسیار نزدیک به محور مخاطره (ریسک) قرار دارند. توسعه صنعت گردشگری و توسعه درونی (میان افزا)شهر بیشترین میزان تاثیرگذاری بر فرآیند توسعه کلان شهر کرج را خواهند داشت

کلیدواژه ها

عوامل کلیدی توسعه، آینده نگاری، اثرات متقاطع، میک مک، کلان شهر کرج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.