بررسی وضعیت پا در بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مرکز آموزشی- درمانی رازی رشت در سال 1392

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پرستاری دیابت زابل، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JDN-4-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 729
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پگاه پیران

گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران .

فرحناز جوکار

مربی، گروه پرستاری، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران

ساقی موسوی

مربی، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران

زهرا عطرکارروشن

آمار حیاتی، دانشیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.

چکیده

مقدمه و هدف: بیماری های اندام های تحتانی از جمله بیماری شریانهای محیطی، نوروپاتی محیطی، زخم پاها و نیز آمپوتاسیون اندامهای تحتانی، در افراد دیابتی شایعتر از افراد غیردیابتی است و %30 افراد بالای 40 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. زخم های پا شایعترین، جدیترین و پرهزینهترین عوارض دیابت هستند و خطر مرگ را در بیماران دیابتی، 4-2 برابر افزایش میدهند و شناسایی عوامل خطر آن می تواند از ایجاد عوارض جبران ناپذیر آن جلوگیری نماید از این رو مطالعهای با هدف بررسی وضعیت پا در بیماران مبتلا به دیابت انجام گردید.مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی_تحلیلی، بصورت نمونهگیری دردسترس، وضعیت پا در 355 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز آموزشی-درمانی رازی رشت در سال 1392 توسط یک پرستار آموزش دیده مورد بررسی قرار گرفت. دادهها از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها، از نرمافزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمونهای آماری توصیفی و استنباطی مجذورکای و رگرسیون لوجستیک استفاده گردید و سطح معناداری کمتر از 0/05 معنادار در نظر گرفته شد.یافتهها: براساس آزمون کای اسکویر میان زخمپا و پوست خشک و بدون تعریق((P=0/01، فیشر((P=0/004، اختلالدررشد ناخن هایپا((P=0/02، تاول((P=0/008، انگشتچکشی((P=0/05، انگشتچنگالی (P=0/001)، مفصلشارکوت((P=0/02، حس درد سطحی با سنجاق و حس ارتعاش با دیاپازون (P= 0/001)، نبض پشت پایی و تیبیای خلفی راست و چپ((P< 0/001، جوشگاه زخم قبلی((P=0/001، علت بستری در بیمارستان و سابقه بستری قبلی بعلت ضایعات پاها((P=0/001 ارتباط معنادار وجود دارد . تجزیه و تحلیل نهایی متغیرها بر اساس مدل رگرسیون لوجستیک، نشان داد که متغیرهای مرتبط با وضعیت پا در بیماران دیابتی، تاول، انگشتچنگالی و علت بستری در بیمارستان مرتبط با بیماری دیابت است.بحث و نتیجه گیری: ازآنجایی که عواملی ازجمله تاول، انگشت چنگالی علت بستری در بیمارستان مرتبط با بیماری دیابت در بروز زخم پا تاثیرگذار هستند، پرستاران میتوانند با شناسایی این عوامل خطر نقش موثری در پیشگیری و درمان به موقع زخمپا داشته باشند.

کلیدواژه ها

پای دیابتی، دیابت شیرین، زخمپا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.