ارزیابی خصوصیات چند ژنوتیپ گندم نان ایرانی با استفاده از روش حداکثر درست نمایی محدودشده تحت شرایط تنش و عدم تنش شوری
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 46، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-46-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 519
نویسندگان
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
دانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
استادیار پژوهش مرکز تحقیقات شوری یزد
مربی پژوهش بخش غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
چکیده
به کارگیری روش تجزیه آماری مناسب می تواند مکمل اجرای یک طرح آزمایشی دقیق برای اصلاح نباتات و دام باشد. در این آزمایش 33 ژنوتیپ گندم ایرانی نان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط عدم تنش و تنش شوری در مزرعه تحقیقاتی مرکز ملی شوری ایران واقع در استان یزد کشت شدند. از برآوردگر حداکثر درستنمایی محدودشده ) Restricted Maximum Likelihood, REML ( برای بررسی ساختارهای مختلف واریانس کوواریانس - ژنوتیپی و برآورد همبستگی های ژنوتیپی و فنوتیپی برخی از صفات در لاین های گندم ایرانی نان در شرایط عدم تنش و تنش شوری استفاده شد. برآوردهای مختلف به روش REML نشان داد که صفات عملکرد دانه، عملکرد زیست توده و شاخص برداشت دارای تنوع ژنتیکی در شرایط نرمال و تنش شوری بودند که از این تنوع می توان در برنامه های اصلاحی گندم برای تحمل به شوری استفاده کرد. همچنین با استفاده از روش REML محیط برای هیچ کدام از صفات به ویژه عملکرد که یکی × اثر متقابل ژنتیک از مهم ترین صفات برای ارزیابی تحمل به تنش شوری در گندم است، مشاهده نشد. با مقایسه میانگین عملکرد دانه، لاین های SALT22 ، SALT29 ، SALT28 بیشترین عملکرد و لاین شماره 6، رقم شاه پسند و لاین شماره 13 کمترین عملکرد را در دو شرایط تنش و نرمال داشتند. با استفاده ازREML همبستگی ژنتیکی مثبت و معنی داری بین عملکرد دانه با زیست توده 0/97 و شاخص برداشت 0/94در دو شرایط عدم تنش و تنش شوری و همبستگی منفی و معنی داری بین عملکرد دانه و تعداد روز تا رسیدگی0/32- در شرایط تنش شوری برآورد شد. ازاین رو امکان انتخاب ژنوتیپ های زودرس پرمحصول در شرایط تنش شوری به ویژه در محل اجرای آزمایش )یزد( وجود دارد و می توان گزینش برای بهبود عملکرد بیشتر در شرایط تنش شوری را انجام داد.کلیدواژه ها
حداکثر درست نمایی محدود شده، شوری، گندم، مدل مختلطمقالات مرتبط جدید
- اثر وزن بنه مادری و مقادیر کود دامی بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران در سال دوم
- بررسی پیشرفت های ریزازدیادی زعفران ( Crocus sativus L. ) و چالشهای آن
- بررسی ارتباط غلظت آهن بنه زعفران با عملکرد ماده خشک در دو منطقه قائن و نهبندان در خراسان جنوبی
- برهمکنش شوری، کود گاوی و روش کاشت بر محصول و رشد زعفران در سال پنجم دوره رشد
- اثر محتوای فسفر برگ و بنه بر خصوصیات رشدی بنه های دختری زعفران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.