اثر شرایط محیطی بر جوانه زنی و ذخیره سازی بذرهای ازمک (.Cardaria draba L) در خاک
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 42، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-42-2_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 445
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
چکیده
در این تحقیق اثر عوامل محیطی شامل روشنایی ، دما، شوری ، pH و همچنین اثر ذخیره سازی بذور در خاک بر جوانه زنی و سبز شدن بذرهای ازمک در شرایط آزمایشگاه و محیط مزرعه بررسی شد. درصد جوانه زنی بذرهای ازمک در شرایط روشنایی .تاریکی (به میزان 90 درصد) به طور معنی داری بالاتر از شرایط تاریکی مداوم (به میزان 78 درصد) بود. بذرهای ازمک قادر به جوانه زنی در دامنه وسیعی از دماهای مورد بررسی (15.6، 20.10،25.15، 30.15 و 35.20 درجه سانتی گراد شب .روز) بودند. با این وجود درصد جوانه زنی بسته به دامنه دمایی متفاوت بود و بیشترین و کمترین جوانه زنی بذر بترتیب در دماهای 15.6 (به میزان 93 درصد) و 35.20 (به میزان 72 درصد) درجه سانتی گراد دمای شب .روز اتفاق افتاد. شوری تاثیر منفی بسیار شدیدی بر جوانه زنی ازمک داشت ، به طوری که بیشترین جوانه زنی در غلظت صفر میلی مولار کلرید سدیم رخ داد (به میزان 92 درصد). افزایش غلظت شوری جوانه زنی را کاهش داد و جوانه زنی در غلظت 320 میلی مولار کاملا متوقف شد. نتایج این مطالعه نشان داد که ازمک در دامنه pH 4 تا 10، درصد جوانه زنی بالاتر از 80 درصد را حفظ نمود، به طوری که کمترین درصد جوانه زنی در pH معادل 4 (به میزان 85 درصد) و بیشترین درصد جوانه زنی در pH معادل 10 (به میزان 98 درصد) رخ داد. در آزمایش دیگری که بذرها در عمق های مختلف خاک در مزرعه دفن شدند مشخص گردید که اثر متقابل مدت و عمق دفن بذر بر میزان خواب بذرها و همچنین میزان جوانه زنی آنها در آزمایشگاه و مزرعه بسیار معنی دار بود و در کلیه عمق ها جوانه زنی بذر برای مدت 10 ماه در حد بالایی حفظ شد.همچنین پوسیدگی بذر در هیچ یک از اعماق دفن در طول مدت آزمایش مشاهاده نگردید و مشخص شد قراردادن بذرها در عمق های 10 سانتی متر و بیشتر باعث ایجاد حالت سکون در بذرها می شود.کلیدواژه ها
جوانه زنی ، شوری ، خواب ، سکون ، ازمکمقالات مرتبط جدید
- نقش گیاهان دارویی در درمان بیماری های قلبی : نگاهی به تجارب ایران و جهان
- نقش زعفران در جوانسازی پوست
- پهنه بندی اقلیمی – کشاورزی مناطق دارای پتانسیل کشت زعفران ، با استفاده از تلفیق روش های SLA و GIS
- ارزیابی اثرات محافظتی عصاره متانولی مازو در کاهش آسیب های اکسیداتیو ناشی از آرسنیک
- بررسی بیماری های زراعی و گلخانه ای در منطقه سیستان و روشهای موثر در کنترل و مبارزه با آنها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.