نقشه یابیQTLبرخی خصوصیات زراعی در سویاGlycine max

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 41، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-41-4_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 539
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا بابایی

دانشجوی سابق دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

حسن زینالی

دانشیارپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

علیرضا طالعی

استادپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

محسن مردی

دانشیارموسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی

چکیده

در طول دهه اخیرتعداد زیادی QTL برای صفات زراعی سویا توسط گروه های تحقیقاتی مختلف به ثبت رسیده است . به دلیل اثرات متقابل بین QTLها، محیط و زمینه ژنتیکی در ظهور آنها، تایید نتایج بررسی های گذشته و نیز شناسایی QTLهای جدید نیاز به بررسی های بیشتری دارد. به منظور نقشه یابی QTLهای کنترلکننده برخی صفات زراعی ، جمعیتی شامل 140 تک بوته F2 از تلاقی WilliamsRGR-JAP823 توسط 17 نشانگر SSR و 70 نشانگر AFLP تعیین ژنوتیپ گردید، که سرانجام 12 نشانگر SSR و 50 نشانگر AFLP با توجه به نسبت مندلی مورد انتظار برای تشکیل نقشه ژنتیکی و نقشه یابی QTL به کار رفت . ارزیابی فنوتیپی 21 صفت زراعی روی خانواده های F23 انجام گردید. در نهایت نقشه ژنتیکی با 13 گروه لینکاژی تشکیل شد که نقشه ژنتیکی به طول cM را پوشش داد. مکان یابی QTLها به روش نقشه یابی بازه ای مرکب انجام گردید که در مجموع QTL برای 10 صفت شناسایی گردید. یک QTL بزرگ اثر با اثرات چندگانه برای برخی از صفات درفاصله دو نشانگر 365-Satt و 489-Satt در گروه لینکاژی U9 شناسایی شد. نتایج بررسی های گذشته نیز وجود این QTL را تایید نمود. یک QTL نیز برای دو صفت طول دوره زایشی و تعداد شاخه فرعی در نزدیکی نشانگر231-Satt در گروه لینکاژی U4 شناسایی گردید.

کلیدواژه ها

سویا، نقشه یابی QTL، صفات زراعی ، خانواده های F23، نشانگرهای SSR و AFLP.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.