CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

روش های ترکیبی جدید CB-RAS و CHARM-RAS برای محاسبه جدول داده-ستانده منطقه ای و سنجش خطاهایآماری (مطالعه موردی: استان گیلان)

عنوان مقاله: روش های ترکیبی جدید CB-RAS و CHARM-RAS برای محاسبه جدول داده-ستانده منطقه ای و سنجش خطاهایآماری (مطالعه موردی: استان گیلان)
شناسه ملی مقاله: JR_ERD-24-13_001
منتشر شده در شماره 13 دوره 24 فصل در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی اصغر بانویی - عضو هییت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاهعلامه طباطبایی، تهران، ایران
پریسا مهاجری - عضو هییت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاهعلامه طباطبایی، تهران، ایران
فاطمه کلهر - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم اقتصادیدانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی،تهران، ایران
زهرا عبدالمحمدی - دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه اقتصادی وبرنامه ریزی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامهطباطبایی، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
از میانه قرن بیستم تاکنون، انواع روش های غیرآماری در محاسبه ضرایب داده ستانده منطقه ای محاسبه جداول داده-ستانده منطقه ای RIOTs توسط تحلیل گران اقتصاد داده -ستانده منطقه ای معرفی شده اند. در یک طیف، انواع روش های سهم مکانی قرار دارند که کانون توجه آنها محاسبه RIOCs است و تراز RIOTs منوط به پذیرش دو پسماند بردار صادرات و بردار ارزش افزوده بخش های منطقه است. طیف دیگر را روش های تراز کالایی CB و مبادلات تجاری دوطرفه CHARM تشکیل می دهند که خاستگاه اصلی آنها، محاسبه RIOTs است که در آن، منظور کردن پسماند ارزش افزوده در تراز RIOTs نقش کلیدی دارد. در این مقاله، برخلاف تعداد معدودی از پژوهش های انجام گرفته در ایران، نشان داده می شود که بکارگیری روش های CB و CHARM، ارقام بردار ارزش افزوده در حساب های منطقه ای مرکز آمار ایران را به طور ناخواسته تعدیل می کند. این مشاهده، یک سوال اساسی را پیش روی نگارندگان مقاله قرار می دهد: چرا بایستی آمارهای رسمی ارزش افزوده بخش ها را تعدیل نمود برای برون رفت از این نقیصه و پاسخ به سوال مطرح شده، روش های ترکیبی جدید CB-RAS و CHARM-RAS پیشنهاد می گردد روش های C B-RAS ،CHARM ،CB و CHARM-RAS در کنار جدول ملی، منطقه ای و حساب های منطقه ای سال 1381 استان گیلان مبنای محاسبه RIOTs استان قرار می گیرند. یافته های کلی نشان می دهند که نخست، روش های GDP ،CHARM و CB استان را 2/4 درصد کم برآورد می کنند. دامنه تعدیل ارزشافزوده بخش ها قابل ملاحظه است به طوریکه بخش صنایع وابسته به کشاورزی، 9/5- درصد و بخش معدن 54/6+ درصد را نشان می دهد. روشهای پیشنهادی این نارسایی را برطرف می کند. دوم، پنج روش آماری WAD و STPE ،TIL ،RMSE ،MAD مبنای سنجش خطاهای آماری بین ماتریس های ضرایب فزاینده عرضه مستخرج از روش های ترکیبی CHARM-RAS و CB-RAS با ارقام متناظر واقعی قرار می گیرند. یافته ها نشان می دهد که خطاهای آماری در روش ترکیبی CHARM-RAS به مراتب کمتر از سایر روش ها است.

کلمات کلیدی:
روش تراز کالایی، روشCHARM، جدول داده-ستانده منطقه ای، روش ترکیبی CHARM-RAS

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/704000/