تدوین الگوی منابع انگیزش اخلاقی در قرآن (بر اساس تفسیرالمیزان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_EDUC-4-7_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 563
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه وجدانی

استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

هدف از انجام این پژوهش، بررسی و تبیین نظام انگیزش اخلاقی در قرآن کریم و ارایه الگوییبرای آن بر اساس کتاب تفسیرالمیزان است. روش انجام تحقیق، روش توصیفی- تحلیلی است واز شیوه استنتاج قیاسی برای پاسخگویی به سوالات تحقیق بهره گیری شده است. نتایج به دستآمده از این پژوهش، بیانگر آن است که دست کم شش منبع انگیزشی برای اخلاق ورزی وجوددارد. در این الگو، گرایشات فطری به منزله انگیزه پایه و مبنایی برای اخلاق ورزی مطرح می شوند. مسیر تغییرات اصلی در انگیزش اخلاقی را می توان از مقبولیت اجتماعی به آسایش اخروی و سپس محبت الهی در نظر گرفت. طبیعتا برای پیشرفت در هر مرحله، مشاهده الهام گرفتن از الگو های متناسب، منبع انگیزشی مفیدی خواهد بود. همچنین، هر مرتبه از انگیزه ها و اعمال اخلاقی، به مرور بر اثر مداومت، منش تقوایی متناسب با خود را ایجاد می کند که آن هم به نوبه خود می تواند به عنوان یک منبع انگیزشی قدرتمند و مکمل وارد عمل شود.

کلیدواژه ها

قرآن کریم، الگوی انگیزش اخلاقی، منش تقوایی، منابع انگیزشی، تفسیرالمیزان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.