مروری بر پلیمرهای کویوردینانسی مارپیچی آرایش یافته با برهم کنش های غیرکووالانسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه بسپارش، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BSPR-7-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 436
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز نجفی

تهران، دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکده شیمی، صندوق پستی ۶۴۵۵ - ۱۴۱۵۵

علیرضا عباسی

تهران، دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکده شیمی، صندوق پستی ۶۴۵۵ - ۱۴۱۵۵

چکیده

پلیمرهای کویوردینانسی (CPs) که چارچوب های فلز-آلی (MOFs) نیز نامیده می شوند، با استفاده از لیگاندهای آلی پل ساز و یون های فلزی (یا خوشه های فلزی) تهیه می شوند. با توجه به شکل هندسی کویوردینانسی فلز، لیگاندهای پل ساز و اتم های دهنده موجود در این لیگاندها، ساختارهای پلیمری مختلف یک بعدی، دوبعدی یا شبکه پلیمری سه بعدی ایجاد می شوند. در ساختار این دسته از مواد هیبریدی معدنی-آلی برهم کنش های مختلف شامل پیوندهای کویوردینانسی، هیدروژنی، برهم کنش های π...π و CH…π وجود دارد. این ترکیبات به علت دارا بودن کاربردهای بالقوه در زمینه های مختلف شامل جذب و ذخیره سازی گاز، مغناطیس، دارورسانی، کاتالیزور ناهمگن و حسگرهای شیمیایی مورد توجه اند. مقالات بسیاری در باره تهیه پلیمرهای کویوردینانسی متخلخل با ساختار مارپیچی با استفاده از فلزات واسطه و لیگاندهای پل ساز کایرال یا غیرکایرال وجود دارند. کوچک ترین جزء تکرارشونده در ساختار مارپیچی، به دلیل شباهت به سامانه های زیستی و کاربردهای مفید آن ها بسیار حایز اهمیت است. در این مقاله، مثال هایی از پلیمرهای کویوردینانسی با زنجیرهای مارپیچی تک، دو و چند رشته ای ارایه شده و عوامل مختلف موثر بر ساختار آن ها شامل برهم کنش های غیرکووالانسی، ساختار لیگاند و یون های مخالف بحث می شود. همچنین به ارتباط میان خصلت کایرالی واحدهای ساختاری و زنجیرهایمارپیچی، ویژگی های پلیمرهای کویوردینانسی مارپیچی و برخی از کاربردهای بالقوه آن ها نیز اشاره می شود.

کلیدواژه ها

پلیمر کویوردینانسی متخلخل، چارچو ب فلز-آلی، زنجیر مارپیچی، خصلت کایرالی، برهم کن ش غیرکووالانسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.