تاثیر جهانی شدن بر شاخص فقر انسانی (HPI)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ATE-2-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 605
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صمد حکمتی فرید

استادیار اقتصاد دانشگاه ارومیه

خلیل جهانگیری

استادیار اقتصاد دانشگاه ارومیه

امید مرادخانی

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه ارومیه

چکیده

یکی از موارد بحث برانگیز در ادبیات جهانی شدن، نحوه اثرگذاری آن بر فقر است. برخیبر این باورند که بین جهانی شدن و کاهش فقر رابطه مثبت وجود دارد و برخی نیز بررابطه منفی بین این دو تاکید دارند. با توجه به اهمیت موضوع، این مطالعه با بهره گیریاز روش داده های تابلویی پویا و مدل گشتاور تعمیم یافته (GMM) به بررسی اثر جهانیشدن بر شاخص فقر انسانی کشورهای دارای توسعه انسانی بالا (شامل ایران) طی سالهای 2012-2000 پرداخته است. در این بررسی از داده های بانک اطلاعات آزادسازی اقتصادی هریتیج (شامل آزادسازی تجاری و رعایت حقوق مالکیت)، شاخص های حکمرانیخوب (شامل اثربخشی دولت و کنترل فساد)، تولید ناخالص داخلی سرانه حقیقی، نسبتجمعیت روستایی و تورم به عنوان متغیرهای توضیحی استفاده شده است. نتایج مطالعهحاکی از تاثیر منفی و معنادار متغیرهای آزادسازی تجاری، رعایت حقوق مالکیت، تولیدناخالص داخلی سرانه حقیقی، اثربخشی دولت، کنترل فساد و همچنین اثر مثبت نسبتجمعیت روستایی و تورم بر شاخص فقر انسانی است.

کلیدواژه ها

جهانی شدن، HPI ، فقر انسانی، GMM ، آزادسازی تجاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.