نهج البلاغه و واکاوی آزادی در بسترحقوق شهروندی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس سراسری علمی، تخصصی نهج البلاغه با رویکرد فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: NAHJCONF01_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 323
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یداله چوپانی

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور کرمانشاه، مربی، الهیات و معارف اسلامی

چکیده

حقوق شهروندی، موهبتی است رحمانی و منصوص و خواستگاهی انسانی دارد که خدای سبحان مراتب و میزان بهره مندی آن را در قرآن متذکر گردیده است. لذا این حقوق امری ایجابی و نه سلبی است که غیر خدا بخواهد به زعم خویش آن را تفسیر و قرایت نماید و یا مرز و تحدیدی برای آن قایل شود. انگاره ی آزادی، یکی از انگاره های حقوق شهروندی بلکه مهم ترین آن هاست که انسان بدان آراسته و ذی قیمت می گردد؛ هرچند امروزه برخی مکاتب، آزادی را مطلق، عده ای امری نسبی و برخی نیز انسان را فاقد هرگونه آزادی دانسته اند؛ اما ادیان الهی و خصوصا اسلام مسیر و حدودات آن را در غایت حکمت و زیبایی تمام ترسیم نموده است، تا با تمسک به آن انسان را از طواغیت درون و برون برهاند و بر سرنوشت خویش حاکم گرداند. مراد ما در این نوشتار، واکاوی این موضوع در نهج البلاغه می باشد. نگارنده ی این مقاله می کوشد با روش تحلیلی و کتابخانه ای و با طرح این مساله که آیا انسان، ابتدا به داشتن حقوق به طور اعم و آزادی به طور اخص محق بوده و این حق موجب تکلیف اعمال او شده است یا خیر آن گاه با نگاه اجمالی به برخی دیدگاه های نوگرایان و صاحب نظران غربی و مشرب های فکری اسلام در این باره، به بیان مفهوم و ابعاد آزادی در اندیشه ی امام علی (ع) با بهره گیری از کلام بلیغ و فصیح آن حضرت در نهج البلاغه که به یقین، تبیین کننده ی مصالح فردی و اجتماعی انسان هاست بپردازد.

کلیدواژه ها

نهج البلاغه، حقوق شهروندی، آزادی، حق و تکلیف، اقلیت ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.