آشکارسازی تغییرات کاربری و پوشش زمین با استفاده از فناوری سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی: حوضه بالادست سد زاینده رود)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی پژوهشهای علوم میان رشته ای در شهرسازی و معماری
  • کد COI اختصاصی: ICMAR01_185
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 500
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رشتبری

دانشجوی کارشناسی ارشد GIS دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

محمد طالعی

دانشیار گروه GIS دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

نعمت اله کریمی

دکترای هواشناسی ماهواره ای از دانشگاه تربیت مدرس

سارا شش انگشت

کارشناس ارشد GIS از دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

چکیده

در دهه های اخیر تغییرات قابل ملاحظه ای در کاربری و پوشش زمین در نقاط مختلف دنیا رخ داده است. اغلب این تغییرات ناشی از تغییرات اقلیم و فعالیت های انسان است. استفاده از تصاویر ماهواره ای چندزمانه، فناوری سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی کمک زیادی به آشکارسازی مکانی و زمانی این تغییرات میکند. در این تحقیق، تغییرات کاربری و پوشش زمین در حوضه بالا دست سد زاینده رود، از زیرحوضه های حوضه آبریز زاینده رود و گاوخونی، با استفاده از تصاویر لندست و سیستم اطلاعات جغرافیایی، مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای استخراج کامل تمام پوشش های زمین از تصاویر دو زمانه لندست و برای تعیین زمان های اوج پوشش گیاهی که تعیین کننده زمان اخذ تصاویر لندست است، از محصولات پوشش گیاهی سنجنده مادیس در یک دوره 14 ساله استفاده شده است. با اعمال روش طبقه بندی حداکثر احتمال روی تصاویر، نقشه های کاربری و پوشش زمین در سال های 1366، 1381 و 1394 تهیه شده است. با بکارگیری روش مقایسه تصاویر بعد از طبقه بندی، مهمترین تغییرات رخ داده در این منطقه به صورت کاهش مراتع و زمین های بایر و همچنین افزایش کاربری های زراعی آبی و دیم تعیین گردید.

کلیدواژه ها

لندست، تغییرات کاربری و پوشش زمین، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.