تحلیلی بر نگرش جامعه ی میزبان به اثرات اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی حضور گردشگر(مطالعه ی موردی: شهر رشت)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی پژوهشهای علوم میان رشته ای در شهرسازی و معماری
  • کد COI اختصاصی: ICMAR01_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 423
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی توکلان

دکتر در جغرافیا و برنامه ریزی شهری

سروه سلیمی

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری، علوم و تحقیقات تهران

چکیده

امروزه گردشگری جزیی از خدمات پیشرفته اقتصادی مطرح شده است و اثرات مثبت و منفی مختلفی برای گردشگر و جامعه میزبان دارد. این در حالی است که کمتر تحقیقی به بررسی نگرش مردم جامعه میزبان به ویژه در شهر رشت به اثرات مثبت و منفی حضور گردشگر پرداخته است. از این رو، هدف پژوهش حاضر سنجش نگرش جامعه ی میزبان در شهر رشت نسبت به اثرات مثبت و منفی گردشگری است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی و تحلیلی است. جامعهی آماری تحقیق، جمعیت شهر رشت در سال 1395 می باشد. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 384 نفر تعیین شد، اما برای روایی بیشتر 400 پرسشنامه به عنوان نمونه به صورت نمونه گیری خوشه ای فضایی توزیع گردید که بعد از جمع آوری و سرانجام پس از حذف موارد نامناسب، 377 پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تعیین روایی پرسشنامهی تحقیق از اعتبار صوری و نظر اساتید دانشگاه در رشته های مرتبط استفاده شده است و برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شده است. خروجی آزمون کولموگروف- اسمیرنوف تک نمونه ای برای متغیرهای تحقیق، نشان میدهد که توزیع داده ها نرمال نبوده و به خاطر این برای تحلیل فرضیات تحقیق از آزمون کای اسکویر تک نمونه ای استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که نگرش مردم به میزبانی گردشگری از لحاظ اثرات مثبت و منفی فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی یا زیست محیطی، به جز در مورد نگرش اثرات منفی اجتماعی، نگرشی مثبت بوده و اثرات مثبت نسبت به منفی از مقادیر بهتری برخوردار بوده است. علاوه بر این، در مجموع می توان نتیجه گرفت که جامعه میزبان گردشگری با مورد نمونه رشت برای توسعه گردشگری از آمادگی لازم برخوردار است؛ چون برای حضور گردشگر اثرات منفی کم و اثرات مثبت زیاد قایل هستند.

کلیدواژه ها

گردشگری، نگرش جامعه ی میزبان، اثرات گردشگری، شهر رشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.