بررسی تطبیقی وضعیت نواحی مختلف منطقه 17 شهرداری تهران به لحاظ برخورداری از مولفه های اقتصادی- اجتماعی تاب آوری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی پژوهشهای علوم میان رشته ای در شهرسازی و معماری
  • کد COI اختصاصی: ICMAR01_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 719
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم خداکرمی

دانشجوی ترم آخر کارشناسی ارشد جغرافیا ، برنامه ریزی شهری (آمایش شهری)

فریده اسدیان

استاد راهنما

چکیده

هدف اصلی از مقاله حاضر بررسی تطبیقی وضعیت نواحی مختلف منطقه 17 شهرداری تهران به لحاظ برخورداری از مولفه های اقتصادی- اجتماعی تاب آوری و اولویت سنجی برنامه های مربوط به تابآوری اجتماعی-اقتصادی در نواحی مختلف منطقه 17 شهرداری تهران می باشد. بدین منظور با استفاده از مطالعات اسنادی-کتابخانه ای و مروری بر مدل های تاب آوری و با اتخاذ رویکرد ترکیبی در تدوین چارچوب مفهومی، و سپس نظرسنجی از مدیران، متخصصین و خبرگان که ضمن داشتن دانش کافی در موضوع اصلی، آشنایی کافی به ساختارهای اقتصادی-اجتماعی منطقه را دارند؛ اقدام به شاخص سازی و گویه بندی ساختارهای مذکور در دو بعد اقتصادی(17 گویه)و اجتماعی(13 گویه) گردید. برای رتبه بندی و اولویت سنجی مولفه های اقتصادی-اجتماعی تابآوری در منطقه 17 شهرداری تهران از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی(AHP) استفاده گردید. یافته های حاصل از مقایسات زوجی مبتنی بر نظر خبرگان و متخصصین نشان داد که اولویت بندی عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر در تاب آوری نواحی سه گانه منطقه 17 شهرداری تهران شرایط برابر و یکسانی را ارایه می دهد. اما میزان اهمیت آنها در تاب آوری نواحی مذکور نابرابر بوده و به لحاظ برخورداری از این شاخص ها، شاهد افتراق فضایی-مکانی می باشیم. به طوری که با توجه به شاخص های تاب آوری اقتصادی، ناحیه اول، دوم و سوم به ترتیب دارای شرایط مطلوب و برخورداری بیشتر بودند؛ همچنین با توجه به شاخص های تاب آوری اجتماعی نیز ناحیه سه، یک و دو به ترتیب دارای شرایط مطلوب و برخورداری بیشتر بودند.

کلیدواژه ها

تاب آوری، تاب آوری اقتصادی، تاب آوری اجتماعی، مدیریت سوانح، آسیب پذیری، منطقه 17 شهرداری تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.