بررسی اثر سطوح مختلف کود کلسیم بر کنترل نماتد مولد گره ریشه در گیاه گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهشی توسعه و ترویج در کشاورزی،منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: HGSP02_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 544
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه زارع

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بیماری شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، فارس، ایران

سیدمحمدرضا موسوی

دانشیار گروه بیماری شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، فارس، ایران

طاهره بصیرنیا

استادیار گروه بیماری شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، فارس، ایران

چکیده

نماتدهای ریشه گرهی (Meloidogyne spp) از مهمترین نماتدهای انگل گیاهی مزارع گوجه فرنگی در دنیا و ایران می باشد. در این راستا جهت کنترل نماتد ریشه گیاهی نوع M. Javanica در گیاه گوجه فرنگی رقم پتوپراید در سال زراعی 1396-1395 آزمایشی با هدف بررسی اثر محلول پاشی سطوح مختلف کلسیم بر کنترل نماتد مولد گره ریشه در گیاه گوجه فرنگی انجام گرفت. این آزمایش شامل تیمارهای کود سولفات کلسیم در 5 سطح (0، 2/5، 5، 10 و 15 میلی مول بر لیتر) و آب به عنوان تیمار شاهد همراه با 4 تکرار در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که در خاک های آلوده به نماتد مولد گره ریشه کاربرد کود سولفات کلسیم به ویژه درغلظت 10 و 15 میلی مول بر لیتر به طور معنی داری سبب بهبود خصوصیات رویشی گیاه گوجه فرنگی می شود. همچنین سولفات کلسیم ضمن بهبودی خصوصیات رویشی گیاه گوجه فرنگی در غلظت 15 میلی مول بر لیتر باعث کاهش شاخص اندازه گال، تعداد گال، جمعیت نهایی و کاهش تولید مثل نماتد شده است و درصد کنترل نهایی نماتد را افزایش داده است.

کلیدواژه ها

نماتد ریشه، سولفات کلسیم، گوجه فرنگی، خصوصیات رویشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.