آشکارسازی و پیش بینی تغییرات پوشش اراضی شهر اراک

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش ژئوماتیک 88
  • کد COI اختصاصی: GEO88_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان احمدی ندوشن

کارشناس ارشد محیط زیست، دانشگاه صنعتی اصفهان

علیرضا سفیانیان

عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی،گروه محیط زیست، دانشگاه صنعتی اصفه

چکیده

رشد سریع شهرها و روند صنعتی شدن مشکلات زیست محیطی زیادی در بسیاری از شهرهای جهان ایجاد می کند. آگاهی از روند تغییرات و تحولات پوشش اراضی شهری طی دوره های زمانی طولانی برای برنامه ریزان و مدیران به منظور ارزیابی و پیش بینی مشکلات ناشی از این تغییرات بسیار حائز اهمیت است. سنجش از دور ابزار موثری برای پایش تغییرات پوشش اراضی در مناطق شهری و حوالی آن می باشد. شهر اراک از جمله شهرهایی است که در چند دهه اخیر به واسطه رشد صنعتی و به دنبال آن مهاجرت افراد، توسعه و گسترش زیادی پیدا کرده و اثرات زیادی بر محیط پیرامون خود بر جای گذاشته است. هدف این مطالعه آشکارسازی تغییرات پوشش اراضی شهری اراک در طی 1358-1351 و پیش بینی تغییرات این اراضی با استفاده از مدل ژئومد است. بدین منظور از عکسهای هوایی سال 1351 با مقیاس 1:10000 و تصاویر ماهواره ای سنجنده TM ماهواره لندست و سنجنده LISS-III ماهواره IRS-P6 استفاده گردید. پوشش اراضی شهری در عکسهای هوایی با استفاده از تفسیر چشمی و رقومی کردن و در تصاویر ماهواره ای به واسطه طبقه بندی به روش شبکه عصبی مصنوعی استخراج شده و آشکارسازی تغییرات با استفاده از روش مقایسه پس از طبقه بندی انجام گرفت. جهت پیش بینی تغییرات اراضی شهری در سال 1404 از طریق مدل ژئومد، از نقشه های شیب، فاصله از جاده و فاصله از مناطق شهری و نقشه پوشش اراضی سال استفاده شد. نقشه پوشش اراضی شهری سال 1358 نیز از طریق مدل ژئومد ایجاد شد تا بتوان آن را با نقشه پوشش اراضی شهری واقعی مقایسه کرده و اعتبار و توانایی مدل در پیش بینی تغییرات را ارزیابی کرد. نتایج آشکارسازی تغییرات نشان داد که مساحت شهر اراک طی 34 سال، از 1324 هکتار به 4011 هکتار افزایش یافته و 3 برابر شده است و. نتیجه حاصل از پیش بینی مدل ژئومد از تغییرات اراضی شهری بیانگر آن است که شهر در آینده نیز به رشد و گسترش خود ادامه خواهد داد. ارزیابی اعتبار مدل ژئومد در پیش بینی تغییرات نیز نشان داد که این مدل دارای توانایی نسبتا خوبی در پیش بینی تغییرات اراضی شهری در اراک بوده است.

کلیدواژه ها

سنجش از دور، پوشش اراضی شهری، مقایسه پس از طبقه بندی، مدل ژئومد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.