ارزیابی ریسک حریق در صنایع شیمیایی به روش HAZAN

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس جامع مدیریت بحران و HSE
  • کد COI اختصاصی: DMHSE04_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرناز شاکری اسکی

کارشناس ارشد عمران- سازه، موسسه آموزش عالی پردیسان

عبدالله مهدوی

کارشناس ارشد عمران-سازه، فرمانداری شهرستان کردکوی

چکیده

آتش سوزی یکی از خطرناکترین پدیده هایی است که خسارات جانی و مالی عمده ای را به وجود می آورد. فرآیند اکسیداسیون سریعدر دماهای بالا را که با تولید محصولات گازی و انتشار تشعشعات مریی و غیرمریی همراه می باشد، حریق تعریف کرده اند. در ضمن آزاد سازی ناگهانی و شدید انرژی یا آزاد شدن سریع گاز با فشار زیاد به محیط اطراف را انفجار گویند. اگرچه خطرات انفجار بزرگترین خسارات را در صنایع فرایندی به وجود می آورند، اما حوادث حریق به دلیل وسعت آن جدی تر از انفجار می باشند؛ بنابراین بررسی عوامل و تشخیص نقاص حادثه خیز و خطر آفرین در صنایع شیمیایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی ریسک حریق در صنایع شیمیایی با روش Hazan انجام شد. به این منظور پس از تعیین محدوده مطالعاتی و شناسایی ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی، به شناسایی ریسک های حریق پرداخته شد و تعداد 7 ریسک حریق شناسایی گردید؛ که در این ریسک ها حدود 33/33 درصد در سطح قابل قبول، 53/33 درصد در سطح قابل قبول به شرط کنترل، 13/33 درصد در سطح نامطلوب بوده و هیچ کدامیک از ریسک ها در سطح مطلوب جایی نداشته اند. از جمله مهمترین ریسک های حریق، عملیات غلط و ترکیب ناصحیح نسبت اختلاط و واکنش پذیری مواد و همچنین درنظر نگرفتن جهت باد با توجه به موقعیت مکانی ساختمان و تاثیر آن در گسترش و توسعه حریق و مرگ ناشی از این اتفاق بوده که در نهایت اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه ای جهت حذف یا به حداقل رساندن مخاطرات ارایه شده است.

کلیدواژه ها

ارزیابی ریسک، حریق، انفجار، صنایع شیمیایی، روش HAZAN

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.