جایگاه رای حقوقی در نسبی بودن قراردادها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی پژوهش های نوین ایران و جهان در روانشناسی و علوم تربیتی، حقوق و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: PESLSCONF01_533
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا یوسفی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، دانشکده حقوق و علوم سیاسی،گروه حقوق، زاهدان، ایران

عسکر جلالیان

دانشیار گروه حقوق دانشگاه پیام نور تهران مرکز

چکیده

این مطالعه به بررسی جایگاه رای حقوقی در نسبی بودن قراردادها روش مورد استفاده در این پژوهش به صورت توصیفی و تحلیلی می باشدو برای جمع آوری اطلاعات از رویکرد اسنادی استفاده شده است. یافته های مطالعه نشان می دهد که در خصوص رای حقوقی برای نسبی بودن قراردادها ماده 231 قانون مدنی به صراحت به اصل نسبی بودن آثار قراردادها اشاره نموده است که معاملات و عقود فقط درباره طرفین و قایممقام قانونی آنها موثر بوده و جز در موارد استثنایی به اشخاص ثالث سرایت نمیکند. منظور از شخص ثالث شخصی غیر از طرفین و قایم مقام قانونی آنهاست.اعمال حقوقی در اصل به شخص ثالث که اراده او یا نمایندهاش در ساختن این ماهیت اعتباری دخالتی نداشته است،اثری ندارد و آثار الزامآور عقد بر او تحمیل نمیگردد.بر اصل مذکور استثنایایی وارد شده است. در قانون تجارت ایران اصل نسبی بودن قرارداد برای رای حقوقی به این صورت معنا می شود که تعهدات علیه ثالث ایجاد میشود استثنایاتی وجود دارد که بسیار محدود به موارد خاص میباشد؛ چرا که ایجاد تعهد برای شخصی که آن را نپذیرفته است، خلاف آزادی افراد میباشد. ولی در موارد استثنایی قانونگذار این امر را پذیرفته است. یکی از مصادیق بارز تعهد علیه ثالث قرارداد ارفاقی میباشد.

کلیدواژه ها

رای حقوقی، اصل نسبی بودن قرارداد، اثر رای به شخص ثالث، قابلیت استناد قراردادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.