استفاده کودکان از اینترنت و سلامت جسمانی، شناختی، اجتماعی و روان شناختی آنان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی پژوهش های نوین ایران و جهان در روانشناسی و علوم تربیتی، حقوق و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: PESLSCONF01_190
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 343
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید حق شناس

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه پیام نور اصفهان

محمد سلطانی زاده

استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

هدف این پژوهش تاثیر استفاده از اینترنت بر سلامت جسمی، شناختی، روان شناختی و اجتماعی کودکان 15 - 12 سال شهرستان شهرکرد می باشد. روش پژوهش به صورت توصیفی همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان 15 - 12 شهرستان شهرکرد بود که از میان آنها به صورت تصادفی خوشه ای نمونه ای به تعداد 100 نفر انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های خود پنداره کارل راجرز، عزت نفس کوپر اسمیت، سلامت جسمانی ویر و شربون وعملکرد تحصیلی فام و تیلور بود؛ که به ترتیب برای سنجش سلامت اجتماعی، سلامت روان شناختی، سلامت جسمانی و وضعیت شناختی دانش آموزان به کار رفت. ابتدا در یک جلسه با پرسشنامه ی مقیاس کاربری مشکل زا از اینترنت )کاپلان( دو گروه استفاده کنندگان مشکل زا و استفاده کنندگان عادی از اینترنت مشخص گردیدند. سپس در جلسه ی بعد هر دو گروه )بدون تفکیک بر اساس استفاده از اینترنت( به پرسشنامه ها پاسخ دادند. سپس داده های گرداوری شده، با استفاده از نرم افزار spss و از طریق ضریب همبستگی بین میزان استفاده از اینترنت و متغییرهای مورد مطالعه و همچنین تحلیل رگرسیون، تجزیه و تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین عزت نفس، عملکرد تحصیلی و سلامت جسمانی با استفاده از اینترنت رابطه ی منفی و معنی داری وجود دارد ) p< 0/05 (. با این حال خود پنداره و استفاده از اینترنت رابطه ی معنی داری با هم نداشتند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که، تنها عملکرد تحصیلی توان پیش بینی کنندگی میزان استفاده از اینترنت را به میزان 9 / 11 در صد دارد ) p< 0/01 (. در تحقیقات بعدی ماهیت سببی رابطه ی میان استفاده از اینترنت و پیامدهای نا مطلوب مشاهده شده در این تحقیق، همچنین تعمیم یافته های ما به سایر گروه های سنی، باید مشخص گردد. نحوه ی اندازه گیری این کمیتها نیز مورد تجدید نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

استفاده آسیب زا از اینترنت، عزت نفس، خود پنداره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.