بررسی استراتژی سیاسی ایالات متحده امریکا در افغانستان بعد از یازدهم سپتامبر 2001

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی پژوهش های نوین ایران و جهان در روانشناسی و علوم تربیتی، حقوق و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: PESLSCONF01_174
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد لعل علیزاده

استادیار دانشگاه پیام نور، گروه علوم سیاسی، دانشگاه پیام نور، ، تهران، ایران؛

نصرالله امیری

کارشناس ارشد علوم سیاسی از دانشگاه کابل ، مترجم، اداره انکشافی سازمان ملل متحد در افغانستان(UNDP)

چکیده

آمریکا پس از 11 سپتامبر با کسب اجماع جهانی فرصت بینظیری برای خود ایجاد کرد، در خاورمیانه از الگوی مداخله نیابتی خارج گردید و الگوی مداخله مستقیم را در دستور کار قرارداد. ابتدا با شعار مبارزه با تروریسم وارد افغانستان شد و استراتژی خود را به اجرا گذاشت. آسیبپذیری نیروهای نظامی آمریکا و متحدانش و عدم کسب موفقیت در نابودی و محو طالبان و گروههای افراطی باگذشت زمان، انگیزه آمریکا را برای تغییر در رویکرد استراتژی تغییر داد و سه طرح سیاسی، نظامی و انسانی بهطور همزمان در این کشور توسط آمریکا دنبال شد. طرح سیاسی، ایجاد یک دولت مرکزی مشروع به رهبری فردی است که قرایتی همسو با آمریکاییان از ماهیت حیات سیاسی داشته باشد. طرح نظامی مبتنی بر نظمی است که پایانی بر حضور جنگسالاران در گستره کشور باشد و طرح انسانی ایجاد یک مدل آمریکایی از زندگی شهروندی در جامعهای غیر غربی است. بنابراین، آمریکا تنها به دنبال مداخله نظامی و حذف تروریسم در افغانستان نبوده است و دامنه فعالیتهای آن گستردهتر میباشد. این نوشتار با استفاده از منابع کتابخانهای و مقالات علمی معتبر و با روش تحلیلی توصیفی تهیه و تدوینشده است و در پی آن است که استراتژی سیاسی آمریکا را در افغانستان بعد از 11 سپتامبر موردبررسی قرار دهد.

کلیدواژه ها

استراتژی، امریکا، دولت- ملتسازی، تروریسم، 11 سپتامبر، خاورمیانه، افغانستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.