تحلیل بررسی اثرات گردشگری بر معیشت خانوارهای روستایی با استفاده از مدل تحلیل عاملی (مطالعه موردی : بخش اورامان- شهرستان سروآباد)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پاک
  • کد COI اختصاصی: TGCE01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 670
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعدی محمدی

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور

اسکندر مرادی

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور

زبیده رشیدی

کارشناسی ارشد رشته جغرافیا، دانشگاه پیام نور

چکیده

رویکرد معیشت پایدار یکی از رویکردھای تحلیلی جدید در زمینه توسعه روستایی است که در سال ھای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. یکی از رھیافت ھای اصلی برای بھبود معیشت پایدار روستایی توسعه ی گردشگری روستایی است ھدف تحقیق حاضر نقش گردشگری بر معیشت پایدار خانوارھای روستایی بخش اورامان شھرستان سروآباد استان کردستان است. این تحقیق از نظر ھدف، کاربردی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ھا ترکیبی از روش اسنادی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوھش را سرپرستان خانوار 4 روستای بخش اورامان (اورامان تخت، سلین، بلبر و کمال) که دارای بیشترین حجم گردشگر ھستند را تشکیل می دھد حجم نمونه 250 نمونه به دست آمد. ابزار گردآوری داده ھا در این پژوھش، پرسشنامه است. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ (0.84) به دست آمد. برای بررسی تاثیر گردشگری از مدل تحلیل عاملی استفاده شد، نتایج نشان داد که کلیه عوامل موثر بر معیشت پایدار خانوارھای روستایی منطقه به 5 دسته عوامل مالی، انسانی، اجتماع طبیعی و فیزیکی دسته بندی شدند که ھر پنج عامل 100 درصد از واریانس جامعه را تبیین کردند در این میان بار مالی اولین عاملی که وارد تحلیل عاملی شده و بیشترین مقدار واریانس را داشته است عامل مالی با مقدار ویژه واریانس (72/94) بوده است. ھمچنین عوامل انسانی با مقدار ویژه واریانس (9/62)، عوامل طبیعی با مقدار ویژه واریانس (8/19)، عامل فیزیکی با مقدار ویژه واریانس (5/49)، و عامل اجتماعی با مقدار ویژه واریانس (3/73) به ترتیب در رده ھای بعدی بودند می توان گفت که مھم ترین اثر گردشگری در منطقه مورد مطالعه تاثیر مالی می باشد که از دیدگاه مردم گردشگری در منطقه موجب اشتغال زایی، افزایش درآمد، تنوع شغلی و ... شده است و کمترین تاثیر گردشگری در منطقه مربوط به عامل طبیعی می باشد که در این زمینه کمترین اثر را داشته است.

کلیدواژه ها

معیشت پایدار، گردشگری، بخش اورامان، شهرستاى سروآباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.