سنجش آسیب پذیری بافت فرسوده شهری در برابر مخاطرات طبیعی بارویکرد مدیریت بحران(مطالعه موردی: بافت فرسوده شهر اهواز)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF05_110
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 684
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته شیخ دره نی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید چمران اهواز

مریم اسماعیل وندی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید چمران اهواز

نجمه حمید

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

بافت های فرسوده شهری و سکونتگاه های حاشیه ای و غیر استاندارد در کشورهای در حال توسعه، بنا به دلایلی از قبیل عدم رعایت معیارهای فنی و مهندسی در ساخت بنا، شبکه ارتباطی ناکارآمد، عدم وجود تاسیسات و تجهیزات شهری، بیشتر از سایر بافت های شهری در معرض بحران های طبیعی قرار دارند. مدیریت بحران ناشی مخاطرات طبیعی در بافت های فرسوده را می توان بسیج و سازماندهی تمامی امکانات و توانایی های کشور برای مقابله با بحران های طبیعی و تبدیل آن به شرایط عادی و فرصتی برای بازسازی مطلوب و مناسب مناطق دارای بافت فرسوده تعبیر نمود. موضوع ایمنی شهرها در برابر مخاطرات طبیعی یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی شهری بوده و در این راستا اولین گام شناسایی میزان آسیب پذیری اجزا و عناصر شهری با استفاده از مدل ها و روش های موجود در این زمینه می باشد. پژوهش حاضر بافت فرسوده شهر اهواز را از نظر مدیریت بحران مورد توجه قرار داده و به مطالعه شاخص هایی همچون تراکم ساختمان ها، همجواری با راه، ایستگاه آتشنشانی و ... پرداخته است. در این پژوهش روش تحقیق کاربردی و ماهیت تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. پس از استخراج شاخص ها وزن شاخص ها با استفاده از مدل تصمیم گیری چند معیاره AHP بدست آمد؛ سپس به وسیله نرم افزار GIS و ابزار Euclidean Distance نقشهی فواصل محاسبه شد بالاخره با ابزار Fuzzy overly با گامای 0/9 تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج این پژوهش به روشنی بیان می کند که در بیش از نیمی از بافت های فرسوده شهر اهواز اصول هم جواری برای هنگام بحران های طبیعی و انسانی رعایت نشده است.

کلیدواژه ها

بافت فرسوده، مخاطرات طبیعی، بحران، مدیریت بحران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.